Når sammenslutningen af små og mindre folkelige foreninger og organisatoner i u-landsarbejdet, Projektrådgivningen, med sekretariat i Århus, samles til årsmøde den 24. april, skal man tage stilling til et forslag om at hæve loftet for bevillinger fra 3 til måske helt op til 5 mio. kr. i en særlig Projektpulje, man råder over
Det er en af anbefalingerne i en rapport fra et konsulentfirma, som når frem til “bevillingssystemet er robust og det er forsvarligt at hæve loftet” fra de nuværende 3 til f.eks. 5 mio. kr. Det skal dog ske på en sådan måde, at de små foreningers fortsatte brug af Projektpuljen bliver sikret.
Baggrunden er, at konsulentfirmaet Nordic Consulting Group fra november 2009 til februar 2010 har gennemført en grundig gennemgang af Projektrådgivningen. Målet har været at få en uvildig vurdering af Projektrådgivningens indsats og resultater. Gennemgangen er bestilt og betalt af Danida som led i de helt normale procedurer for langsigtede samarbejder, hedder det på websitet for sammenslutningen, der tæller flere end 250 medlemmer.
NCGs overordnede konklusion er, at “kernefunktioner i Projektrådgiv-ningen varetages og udvikles professionelt”, og at “forvaltningen af Projektpuljen er professionel og struktureret”.
Anbefalinger til fremtiden
Samtidig kommer konsulenterne med en anbefalinger til, hvordan Projekt-rådgivningen kan forbedre sine ydelser, udvikle sin niche og styrke sin organisation. De vigtigste anbefa-linger er:
At Projektrådgiv-ningen bliver bedre til at differentiere sine kurser, rådgivninger og andre tilbud så de afspejler de mangeartede behov hos forskellige grupper af medlemsorganisationer. Det gælder både i forhold til de små og mindre erfarne og i forhold til de store og meget erfarne medlemsforeninger.
At kravene til Projektpuljen fastholdes, men at der arbejdes med at “man skal udtænke kreative indgange til at støtte det folkelige u-landsarbejde” som fx puljen til oplysningsarbejde i Danmark (samtidig kommer konsulenterne med forslaget om at kunne yde større enkeltbevillinger).
At Projektrådgivningen får en tydeligere afklaring af rollefordelingen mellem Styregruppe og sekretariatets ledelse, og at sekretariatet lægger vægt på at udvikle både organisation, ledelse og medarbejdernes faglige kompetencer.
Projektrådgivningens respons til rapporten
Styregruppen har behandlet NCG’s rapport på sit møde 24. marts og har vedtaget et samlet svar til rapporten og dens anbefalinger.
Helt overordnet er Styregruppen tilfreds med rapporten, og den er enig i langt de fleste af konsulenternes konklusioner og anbefalinger. En lang række af anbefalingerne er allerede ved at blive ført ud i livet, og i maj 2010 vil den nyvalgte Styregruppe vedtage en endelig handlingsplan for, hvordan der vil blive fulgt op på rapporten.
Nogle af anbefalingerne (som f.eks. at hæve Projektpuljens loft) vil blive diskuteret på foreningens Årsmøde 24. april, så det i givet fald bliver medlemsforeningernes beslutning, om Styregruppen skal arbejde videre med ideen.