DUF-formand: Unge kan løse Muhammedkrisen – delegationsrejse til Mellemøsten på trapperne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Unge er villige til at lytte til hinanden, skabe ny forståelse og ændre standpunkter. Med andre ord – dialogen virker, skriver formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Jeppe Bruus Christensen, i organisationens seneste elektroniske nyhedsbrev efter 2 dages dialogseminar mellem 50 unge fra Mellemøsten og Danmark i begyndelsen af marts.

Han oplyser samtidig, at DUF fortsætter arbejdet under Det arabiske Initiativ med dialog- og kontaktmøder og Mellemøstpuljen, som kan søges af DUFs medlemsorganisationer.

I slutningen af marts arrangerer DUF således en delegationstur for at fortsætte dialogen med ungdomsorganisationer i Mellemøsten.

Der er også planer om at holde et dialogseminar i De Forenede Arabiske Emirater med 60 unge deltagere – til gavn for den fælles landsbys fremtid.

Jeppe Bruus Christensen konkluderer om det netop overståede dialogseminar:

Ungdommen kan spille en betydelig rolle i at få genskabt de gode relationer mellem Danmark og den arabiske verden. Unge er mere åbne og mindre fordomsfulde, vi er vokset op sammen med unge med muslimsk baggrund, og det er os, der skal overtage den globale landsby.

Mødet med unge fra Mellemøsten viste, at de er selvkritiske. De har visioner for mere åbne og demokratiske samfund, og de er hastigt ved at bevæge sig væk fra traditionelle kulturmønstre. De vil selv vælge uddannelse, job og ægtefælle. Og de ønsker ikke vold og afbrændinger.

Dialogen viste også, at de vil have ret til at være muslimer uden at blive opfattet som 2. klasses verdensborgere. Efter dialogmøderne var mit indtryk, at de mellemøstlige gæster tørstede efter anerkendelse fra danske unge, og netop anerkendelsen kan udgøre et solidt fundament for den videre dialog. Uden anerkendelse af hinandens forskelligheder og holdninger er der ganske enkelt ikke grundlag for dialog.

Respekt vigtigere end love

Deltagerne fra Mellemøsten kom til Danmark med et ønske om, at vi skulle indføre en lov mod forhånelse af islam og profeten Muhammed. De fleste gæster rejste hjem med en forståelse for, at love ikke er nogen god løsning. Respekten for hinanden skal ligge i vores hjerter og ikke i lovgivningen. Det var måske et lille, men også vigtigt skridt i dialogen.

Unge fra Danmark og Mellemøsten er enige om at fremtiden skal bygge på gensidig respekt, fredelig sameksistens og konstruktiv kritik. Vi mødtes som fremmede – to dage senere skiltes vi som venner.

Læs mere på www.duf.dk