50 unge fra Mellemøsten til dialog i Danmark i marts

Redaktionen

Opfordringerne til dialog har været mange under krisen mellem Danmark og de muslimske samfund. Mellemfolkeligt Samvirke og Krogerup Højskole gør nu noget konkret ved det med initiativerne Next Stop Danmark og Next stop Mellemøsten.

Som led i Next Stop Danmark vil 50 unge fra 8 lande i Mellemøsten begive sig til Danmark for at mødes med danske unge, politikere og meningsdannere. De kommer i marts og skal være her en uge.

De skal deltage i en række debatter, mødes med centrale aktører i konflikten (Jyllandsposten, politikere, civilsamfundsaktører der har skabt folkelige modspil, Muslimer i Dialog, Demokratiske muslimer m.fl.)

De skal bo på Krogerup Højskole og her mødes med danske unge; de skal besøge medborgerhuse, danskere med arabisk baggrund, deltage i en støttefest

Next Stop Mellemøsten har desuden i længere tid arbejdet for at sende danskere til Mellemøsten i juli.

– Gensidig frygt og dæmonisering udfolder sig dagligt i medierne. Ekstreme standpunkter og aktioner får stor opmærksomhed mens det store flertal i midterstrømmen, der stræber efter forståelse og forsoning står desorienterede og rådvilde tilbage, siger Rune Baastrup fra Krogerup Højskole, og fortsætter:

– Det vigtigste vi kan gøre for at rette op på dette forhold er at bringe folk sammen på kryds og tværs, så det bliver klart for os alle at det ikke er et kultursammenstød mellem Islam og Vesten vi er midt i, men en konflikt drevet frem af reaktionære eller fundamentalistiske kræfter.

Trine Pertou Mach fra Mellemfolkeligt Samvirke uddyber:
– Taberne er de mange tusind mennesker, der dagligt kæmper for mere demokrati, menneskerettigheder og et værdigt liv. Politik og diplomati er kørt fast, og rabiate får lov at dominere dagsordenen. Det er på tide at det civile samfund kommer på banen.

– Med Next Stop-initiativerne vil bidrage til at genskabe et værdigt forhold mellem os. Vi vil skabe en mulighed for almindelige borgere til at handle aktivt for at bygge bro og forsone, siger hun.

Yderligere oplysninger
Rune Baastrup, underviser på Krogerup Højskole, tlf. 2396 0186
Trine Pertou Mach, programkoordinator for Nordafrika og Mellemøsten hos Mellemfolkeligt Samvirke, tlf 2335 0965
Yderligere oplysninger findes på www.nextstop.dk

Kilde: www.ms.dk