WUS-Ibis i 40 år – et overblik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Lotte Ærsøe
artikel i bladet IBIS-fokus (det tidl. zigzag)

I 1966 går en gruppe studerende og lektorer på Københavns Universitet sammen og dannede WUS-Danmark som en gren af den internationale World University Service. De ønsker at vise solidaritet med befrielsesbevægelserne i Afrika og Latinamerika, og informere danskerne om bevægelsernes kamp for frihed.

1960erne: Studenterbevægelse

WUS støtter politiske flygtninge i det sydlige Afrika med stipendier og frivillige arrangerer kampagner i Danmark sammen med andre solidaritetsorganisationer.

1970erne: WUS-Danmark

Stipendieprogrammet udvides til at støtte politiske flygtninge i Latinamerika. Frivillige samler ind til flygtningelejre i det sydlige Afrika. De første kooperanter (udsendte) kommer til Mozambique og Nicaragua. WUS er stærkt involveret i anti-apartheidbevægelsen og solidaritetsarbejdet i Danmark.

1980erne: Solidaritet og udvikling

Projekterne i bliver større og flere kooperanter udsendes. Stipendieprogrammet fases ud. WUS får et formelt sekretariat med projektansvarlige, informationsmedarbejdere og generalsekretær i København.
Alle projekter har en baggrundsgruppe i Danmark med aktive medlemmer. Medlemmer og frivillige arrangerer koncerter, foredrag og andre aktiviteter i Danmark.

1990erne: U-landsorganisationen Ibis

I 1991 løsriver WUS-Danmark sig fra internationale WUS og skifter navn til Ibis.
Ibis får en rammeaftale med Danida om finansiering af udviklingsprojekter og har nu lande/regionalkontorer i 12 nationer i Latinamerika og Afrika.
I Danmark arbejder Ibis-frivillige og ansatte med større internationale kampagner. Ibis åbner kontor i Århus som støtte for medlemsarbejdet. Ibis udgiver film, bøger og udstillinger og holder debatmøder om udvikling i Den 3. Verden.

2000erne: Det nye årtusind

Ibis fokuserer udviklingsarbejdet på retten til uddannelse, deltagelse i demokrati og adgang til ressourcer. Der lægges stor vægt på at bruge erfaringerne fra de forskellige projekter og samarbejdslandene.
Ibis danner sammen med en række europæiske organisationer Alliance 2015, hvis mål er opfyldelsen af 2015 målene for afskaffelse af verdens fattigdom.
Medlemmer og frivillige er med til at sætte Ibis og organisationens arbejde på landkortet i lokale og nationale kampagner.

Journalist Lotte Ærsøe er ansvarshavende redaktør af bladet IBIS-fokus. Artiklen er venligst stillet til rådighed for u-landsnyt.dk