Spotlys på 3 multilaterale

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hvert år gennemfører Danida sammen med 8 ligesindede donorer en undersøgelse af 3-4 multilaterale organisationers samarbejde med regeringerne i modtagerlande, NGOer og andre donorer.

I 2005 har undersøgelsen omfattet Verdensbanken, FNs Befolkningsfond (UNFPA) og FNs koordinerede indsats mod aids (UNAIDS).

Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den anledning:

– Fra dansk side lægger vi vægt på løbende at følge udviklingen hos de multilaterale organisationer for at vurdere om de leverer gode resultater på landeniveau.

– 2005 undersøgelsen viser, at alle 3 organisationer arbejder for fattigdomsbekæmpelse og opnåelse af 2015 målene, men at der fortsat er behov for at forbedre indsatsen omkring opbygning af kapaciteten i modtagerlande og den internationale dagsorden omkring tilpasning til modtagerlandenes systemer og harmonisering. Det er forhold som vi fra dansk side vil arbejde på forbedres.

Undersøgelserne gennemføres som perceptionsanalyser, hvor medarbejdere fra donorlandenes ambassader vurderer de multilaterale organisationers indsats, og der udarbejdes en landerapport for hvert land, som sammenfattes i en synteserapport.

Hovedkonklusionerne drøftes med de multilaterale organisationer og indgår i den løbende dialog med organisationerne om at forbedre indsatsen på landeniveau.

I alt 9 lande – Danmark, Norge, Sverige, Finland, Holland, Storbritannien, Canada, Østrig og Schweiz – indgår i et netværk kaldet MOPAN (Multilateral Organisations Performance Assessment Network).

Kilde: www.um.dk