Kvindernes U-landsudvalg (KULU) hilser udviklingsminister Ulla Tørnæs nye udspil til fordel for Afrikas kvinder velkomment.
– Vi er enige med ministeren i, at det er en meget væsentlig udfordring at sikre, at “de store bistandspenge” til sektorprogrammer kommer både kvinder og mænd til gode ved at køndimensionen integreres på en konsistent måde. Derfor er vi glade for at ministeren nu vil gøre kønskonsekvensanalyse obligatorisk i alle hovedprogrammer, udtaler Janice G. Førde, forkvinde for Kvindernes U-landsudvalg.
Det er et vigtigt første skridt, som kommer 10 år efter, at FN fjerde verdenskvindekonference slog fast, at køn skal integreres i alle sektorer og på alle niveauer, og hvor FN-landene herunder Danmark vedtog en handlingsplan om at mainstreame køn ind i alle politikker og programmer.
Danmark har i mange år arbejdet med en mainstreamings-strategi, som betyder, at køn indgår som et tværgående hensyn i udviklingsbistanden. Men mainstreaming fører ikke automatisk til ligestilling og realisering af kvinders rettigheder. Derfor er det et vigtigt næste skridt at indføre kønskonsekvensanlyser, skriver KULU i en presseudtalelse onsdag.
KULU har i mange år foreslået indførelse af kønskonsekvensanalyser eller såkaldte gender audits. Men ikke alene af danske bistandsinitiativer.
Mette Bloch Hansen, nyvalgt næstforkvinde i Kvindernes U-landsudvalg, siger:
– Hvis man for alvor ønsker at forbedre afrikanske kvinders livsvilkår og rolle i samfundet, er det mindst ligeså væsentligt at sætte fokus på “de store rammebetingelser”, der har indflydelse på kvinders livsvilkår.
– Det gælder f.eks. hvordan kvindelige småbønder og næringsdrivende påvirkes af internationale handelsaftaler og liberalisering af økonomien. Og det gælder krav om privatisering indenfor eksempelvis sundhed og uddannelse og indførelse af brugerbetaling, hvor det ofte er fattige kvinder og piger, der først må bøde, når ydelserne bliver utilgængelige.
Danmark kan gå foran i internationale fora og forhandlinger i Verdenshandelsorganisationen (WTO), Valutafonden (IMF) og Verdensbanken med kravet om at indføre kønskonsekvensanalyse i alle politikker og initiativer, så der for alvor kunne komme fokus på, hvad der skal til for at give Afrikas fattige kvinder en realistisk og farbar vej ud af fattigdommen, fremføres det fra KULU.
“Men vi må advare mod forestillingen om at betragte mainstreaming og kønskonsekvensanalyse som tekniske vidunderfix. Udvikling og fattigdomsbekæmpelse er komplicerede processer og kræver demokratisk medvirken”, fortsætter udtalelsen og lægger til:
“Kvinder og kvindeorganisationer skal tages med på råd og deltage i beslutningerne – på alle niveauer. Reel mainstreaming og fastholdelse af fremskridt kræver ikke blot politisk vilje, men også at der er aktive vagthunde og at kvinderne selv styrkes i deres demokratiske medindflydelse”.
Statsministerens og udviklingsministerens lancering af 140 mio. kr. øremærket til særlige strategiske initiativer til at styrke kvinders rolle i udviklingen i Afrika betragter KULU som et positivt og helt nødvendigt supplement.
Der er fortsat brug for særlige kvinderettede strategiske indsatser – ikke mindst til støtte for afrikanske kvindeorganisationer og netværk kan komme til orde som kritiske dialogpartnere og medspillere.
Det er helt afgørende for en positiv udvikling i Afrika, at kvinder sikres medindflydelse ved forhandlingsbordene – fra græsrodsniveauet til regeringsbordene, hedder det videre.
Det gælder også det store nye område for dansk bistand – konflikthåndtering -, hvor 315 mio. kr. afsættes til nye initiativer i Afrika. Set i den sammenhæng lyder 20 mio. kr. til kvinders aktive inddragelse i konfliktløsning og genopbygning ikke af meget.
KULU ser frem til – sammen med vore partnere og netværk i Afrika – at følge udviklingen af de nye strategiske initiativer for Afrika og Afrikas kvinder, når de fra 2007 skal udmøntes i konkrete programmer. De 140 mio. kr. og kravet om reel mainstreaming er vigtigere end nogensinde, hvis 2015 Målene skal nås i Afrika, slutter udtalelsen fra KULU.
Kilde: www.kulu.dk