U-landene betaler prisen for klimaforandringer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Klimaforandringernes konsekvenser rammer især fattige ulande og fattige befolkningsgrupper i disse lande. Det understregede udviklingsminister Ulla Tørnæs på en konference mandag om Klimaforandringer og udviklingsmål.

Konferencen om klimaforandringer og udviklingsmål blev fulgt op tirsdag af et internationalt ekspertmøde om klimavenlige udviklingsstrategier, arrangeret af Udenrigsministeriet i samarbejde med, Verdensbanken, OECD og UNEP Risø Centeret.

Udviklingsministeren nævnte en række eksempler på, at konsekvenserne af klimaforandringerne ikke er et fremtidsscenarium, men en daglig realitet i nogle af verdens mest sårbare og fattige lande:

I Afrika og Kina udpines landbrugsjord, der tidligere var egnet til ris- og majsproduktion, så disse afgrøder ikke længere kan dyrkes. Floder og brønde tørrer ud i Vestafrika, og infrastruktur ødelægges i Caribien og Mellemamerika.

Klimaforandringernes negative konsekvenser for udviklingslandene gør det vanskeligere at bekæmpe fattigdom og opfylde de såkaldte 2015-Mål om bl.a. at halvere andelen af fattige inden år 2015.

Konferencen i København blev holdt af Rådet for International Udviklingssamarbejde og samlede 190 forskere, embedsmænd, NGO’er og repræsentanter fra internationale organisationer.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs offentliggjorde på konferencen, at hun i 2007 vil afsætte yderligere 20 mio. kr. – ud over 20 mio. kr., som er afsat i 2006, som led i gennemførelse af det danske Klimahandlingsprogram.

“Klimaproblemet hører ikke til i en fjern fremtid. Udviklingslandene er de mest udsatte og mest sårbare overfor problemet. Uden handling vil udviklingslandene betale prisen i form af menneskelige lidelser og økonomiske tab. Det er i vores interesse at bistå med at løse problemet nu”, sagde udviklingsministeren.

Blandt de udenlandske oplægsholdere ved konferencen var Tanzanias miljøminister Mark Mwandosya. Han kunne berette om, hvordan klimaforandringerne kan mærkes i landområderne i Tanzania, bl.a. ved at bønder i tørre områder må omlægge produktionen fra majs til mere tørkeresistente afgrøder og at vandressourcerne er truet i flere områder.

Via direkte videolink fra Columbia University i New York fremhævede Professor Jeffrey Sachs en række eksempler på sammenhængen mellem klimaforandringer og udviklingslandenes bestræbelser på at opnå økonomisk og social udvikling. Jeffrey Sachs er FN’s generalsekretærs specielle rådgiver vedr. 2015 Målene.

Chefforsker Robert Watson fra Verdensbanken berettede om den risiko, der knytter sig til udviklingsindsatsen, hvis den ikke ”klimasikres”. Watson nævnte, at der er behov for årlige investeringer mellem 10 og 40 mia. dollars for at bistå udviklingslandene med klimatilpasning.

Kilde:
www.um.dk