CARE vil integrere klimaændringer i kampen mod den globale fattigdom

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Klimaændringer vil gøre det endnu sværere at være fattig. Derfor har CARE iværksat et globalt initiativ, der skal sikre at klimaændringerne integreres i bekæmpelsen af fattigdom, skriver organisationens danske afdeling i sit elektroniske nyhedsbrev for november.

Verdens fattige er i forvejen udsatte og vil blive værst ramt, når hyppigheden og intensiteten af storme, oversvømmelser og tørke øges. En britisk rapport fra økonomen Nicholas Stern, der netop nu har mediernes bevågenhed, forudser mere tørke, flere storme, kraftigere regnskyl og stigende vandstande.

De største tabere i denne sammenhæng er verdens fattigste. Omkring 100 millioner vil blive tvunget til at forlade hjem og ejendom inden for de næste 100 år på grund af ændringer i klimaet.

Derfor vil CARE med sit globale initiativ sikre, at klimaændringerne integreres i bekæmpelsen af fattigdom

-Vi hører det fra folk ude i landsbyerne. De kan mærke, at klimaet ændrer sig. Regntiden falder ikke så forudsigeligt, som den plejer. Områder med tørke bliver endnu mere tørre. Der er ikke længere nok vand i brøndene, siger Charles Ehrhart, koordinator for CAREs fattigdoms og klimainitiativ.

For ham at se er der ingen tvivl om at de fattige bliver værst ramt – og at klimaændringer vil gøre det endnu sværere at nå 2015 målene om at udrydde den værste fattigdom.

– Man kan sammenligne situationen med en gryde med vand på komfuret. Fra at være stillestående begynder vandet at bruse mere og mere. Det er det samme, der sker i vores atmosfære som følge af opvarmningen, siger Charles Ehrhart.

– Vi ser allerede mennesker, der flygter fra klimaskabte problemer i Mellemamerika og det sydlige Afrika, konstaterer han. Og antallet af disse klimaflygtninge vil mangedobles, efterhånden som klimaet forværres. Samtidig kan man forudse, at der opstår flere konflikter om retten til vand, landbrugsjord og sikre steder at bo, anfører han.

Han fortsætter:
– I 1990 var mangel på rent drikkevand et problem for 300 millioner mennesker. I år 2025 vil det ramme dobbelt så mange. Det tragiske er, at 2 uafhængige faktorer støder sammen her – den klimaforårsagede vandmangel og den vandmangel, der skyldes årtiers uhensigtsmæssig brug af vandressourcerne.

Manglen på vand smitter af på befolkningens sundhed, på produktiviteten i landbruget og vil uden tvivl øge antallet af konflikter

Udfordringer for landbrug

Beregninger viser, at for hver grad temperaturen stiger, øges risikoen for at blive stukket af en malariamyg med 100 procent og udbyttet i landbruget falder med 10 procent.

Derfor er det nødvendigt at ruste de fattige til at tackle forandringerne i deres levevilkår, mens tid er. Og CARE arbejder allerede med naturressourcer og landbrug og har derfor en række værktøjer og metoder, der kan forebygge og løse nogle af udfordringerne.

Charles Ehrhart fortæller, at man kan forebygge klimaskabte problemer bl.a. ved at hjælpe fattige samfund til bæredygtigt landbrug og skovdrift, så jorden ikke udpines unødigt og afgrøderne er tilpasset ændringerne i temperatur og nedbør. Når man laver nye brønde, skal man tage højde for at vandspejlet vil falde yderligere fremover.

Oversvømmelser kan forebygges ved at mindske skovhugst og bygge mangroveværn langs kysten; desuden skal fattige mennesker i det hele taget have flere muligheder for at tage del i en bæredygtig udvikling. F.eks. kan de bidrage til at mindske udslippet af CO2 til atmosfæren ved at få bedre ildsteder og alternativer til at fælde træer og buske.

Brug de fattige

Ideen med CAREs klimainitiativ er at påvirke organisationens eget arbejde, men også regeringer og offentlighed både i nord og syd til at tage klimaændringerne alvorligt.

Det skal sikre, at udviklingsarbejdet i højere grad forsøger at forebygge konsekvenserne af klimaskabte naturkatastrofer som oversvømmelser og jorderosion.

Og initiativet skal medvirke til, at de fattiges rolle i forhold til at bevare naturen og forebygge katastrofer får større betydning i det internationale udviklingsarbejde.

Vil du vide mere?
Charles Ehrhart, koordinator for CAREs Poverty-Climate Change Initiative kan kontaktes på e-mail: [email protected] eller telefon: +255-713 271 597