Af Poul Struve Nielsen
FNs generalforsamling i 2000 resulterede i de såkaldte 2015 Mål for udvikling – 8 globale mål, som handler om at forbedre livet for klodens fattigste. Dem kender du sikkert ned i detaljen, siden du har klikket ind på u-landsnyt.dk.
Men mange almindelige danskere, som ikke lige tjekker forbi her, vil nok spørge tyve-hvad-for-noget-og-hvorfor-nu-lige-det?
Det er ikke en nem opgave at udbrede viden om 2015 Målene til folk, som hellere tager på chartertur med Politikens “Turen går til…” i lommen end på projektbesøg i et udviklingsland med en tung rygsæk indeholdende en masse publikationer fra Udenrigsministeriet og FN.
Denne lille genistreg, som de har slået inde i Danida, vil imidlertid nok hjælpe på det.
I samarbejde med Politikens Rejsebøger har Danida nu fået udgivet en ny bog om 2015 Målene. Med Politikens Afrika-korrespondent Jesper Strudsholm som en sprudlende veloplagt rejsefører, kan vi alle komme med på “Turen går til en mindre skæv verden”, som ikke blot ligger nemt i inderlommen i det format, vi kender fra de andre Politikens Rejsebøger. Den ligger også gratis fremme på bibliotekerne.
I stedet for som en traditionel rejseguide at gennemgå et geografisk begrænset rejsemål, gennemgås 2015 Målene på en jordnær og direkte måde med gode, vel valgte eksempler fra det virkelige liv. Med case-historier som enhver charterturist kan forstå.
Og tag endelig ikke fejl, substansen er skam med. Også garvede eksperter kan finde nyttig viden og især masser af inspiration i denne fabelagtige fremstilling af nogle af vor tids vigtigste problemer.
Der er nemlig stor forskel på at købe “Turen går til Rom” og bruge den til at finde ud af, lige præcis hvor på Forum Romanum man nu befinder sig, og så gratis at få “Turen går til en mindre skæv verden” og skulle forholde til problemer, der er langt væk, hvis man ikke lige arbejder i udviklingsbranchen, har været ude at rejse med Mellemfolkeligt Samvirke eller besøgt venner eller familie, der har boet ude.
Bogens udgangspunkt er, at det ikke handler om, hvor i verden, vi befinder os. Det handler om håndgribelige problemer som fattigdom, mangel på uddannelse, ligestilling, børnedødelighed, kvinder der dør i barselssengen, dødelige sygdomme, miljøet og at samarbejde fair og ligeværdigt om at løse problemerne, som vi også kender fra Danmark.
Min mormor var f.eks. ud af en søskendeflok på 8. Der var fattigdom dengang. Det kunne hun fortælle om. Det kan 101-årige Estrid Geertsen også, og hun fortæller til Jesper Strudsholm om dengang, Danmark var et u-land. Ligesom en masser andre rigtige nulevende mennesker fra de lande, der er u-lande i dag, fortæller ham om deres liv.
Således fører alle veje forhåbentligt til en mindre skæv verden. Denne bog er en revolution i u-landsoplysning. Intet mindre. Den viser, at sådan kan det også gøres. Det er genialt det her.
Poul Struve Nielsen er mangeårig u-landsjournalist og p.t. mediekoordinator for Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) i København.