Bistandspolitik: Anders Fogh som progressiv? Statsministeren bør arbejde for en selvstændig udviklingskommissær
Af Søren Hougaard, formand for Mellemfolkeligt Samvirke (MS)
I slutningen af maj var den danske regering med til at støtte op om afholdelsen af både Copenhagen Consensus og Global Conscience. 2 bemærkelsesværdige konferencer, der med hver sin tilgang formåede at sætte fokus på udviklingsområdet og skabe international opmærksomhed.
I denne uge vælger stats- og regeringscheferne i EU sandsynligvis den nye kommissionsformand på topmødet i Bruxelles. En vigtig beslutning med store konsekvenser for den praktiske implementering af EUs politik – herunder også bistandspolitikken til de fattige lande – fordi sammensætningen af porteføljer for de enkelte kommissærer afspejler en politisk prioritering.
Selv om det næppe er nogen hemmelighed, at MS har været ret så kritisk i forhold til regeringens nedskæringer af u-landsbistanden på Finansloven, forhindrer det ikke, at vi vil støtte en mere progressiv linje i EU.
Derfor vil jeg opfordre regeringen til at demonstrere samme optagethed af udviklingsspørgsmålene i forbindelse med valget af ny kommissionsformand, som var tilfældet under de 2 konferencer i København. Konkret ved at markere politisk støtte til, at bistands- og udviklingsspørgsmål bliver prioriteret højt i den nye kommissions arbejde.
Netop i disse uger er der forlydender om, at Kommissionen dels har planer om at ændre den administrative organisering af de mange programmer, der har tilknytning til udenrigs- og udviklingspolitik. Dels overvejer man at nedlægge posten som udviklingskommissær til fordel for en bredere sammensat portefølje, der vil nedtone den vigtige fokusering på bistandsområdet, der gælder i dag.
EUs medlemslande tegner sig sammenlagt for over 50 procent af verdens udviklingsbistand. EU er vigtigste handelspartner for mange udviklingslande og har tætte historiske og politiske bånd til mange af landene. Derfor har EU mulighed for at spille en afgørende rolle i de kommende år, hvor 2015 målene om halvering af fattigdom mv. skal realiseres.
I den sammenhæng vil det være et helt forkert signal at nedlægge den selvstændige post som udviklingskommissær.
Det har også EUs udviklingsministre øje for. På et møde i Dublin den 1. juni understregede de betydningen af en stærk placering af udviklingsområdet i Kommissionen.
Statsministeren valgte beklageligvis at nedlægge den selvstændige post som dansk udviklingsminister, da regeringen tiltrådte. Den skade kan han nå at rette op på ved den forestående regeringsrokade, der formodentlig kommer i forbindelse med udnævnelsen af en ny dansk EU-kommissær.
Men allerede nu kan statsministeren forberede en sådan progressiv ændring ved i EU at støtte de kræfter, der i erkendelse af udviklingsområdets vigtighed kæmper for at prioritere det højt på den politiske dagsorden i den nye kommission.
Det vil også være et flot signal at sende til statsministerens nære allierede, præsident Bush, der jo i kampen mod terrorismen mere bekymrer sig om krudt og kugler end de underliggende årsags- sammenhænge, der får desperate repræsentanter for den globale underklasse til at tage sagen i egen hånd.
Anders Fogh Rasmussen i rollen som progressiv fortaler for fattigdomsbekæmpelse på bekostning af magtpolitik? Ja, hvorfor ikke!
Kilde: www.ms.dk