AIF langer ud mod USA og VK-regeringen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Arbejderbevægelsens Internationale Forum (AIF) vender sig i en udtalelse fra landsmødet i weekenden på LO-skolen i Helsingør mod, hvad man kalder USAs svækkelse af FN og revser VK-regeringen for nedskæringerne i bistanden.

Det siges indledningsvis, at “vi lever i en tid, hvor den internationale dagsorden i høj grad er præget af bekæmpelsen af terror, og det har gennemsyret al udenrigspolitik siden den 11. september. Verden er blevet mere polariseret og håbet om en fælles verdensorden, som opstod i kølvandet på Den Kolde Krigs afslutning, har desværre vist sig ikke at kunne holde i virkelighedens verden i begyndelsen af det 21. århundrede”.

Derpå langer udtalelsen ud mod USA: I stedet er den globale institution FN i dag svækket, og selvom der tales meget om behovet for at styrke FN, peger den førte politik fra verdens eneste supermagt USA desværre i den modsatte retning. Siden USA og få europæiske lande herunder Danmark valgte at gå i krig i Irak uden et FN-mandat, har verden været skarpt opdelt i 2 lejre.

Det er dog ikke for sent at bygge bro mellem de 2 lejre. Nu gælder det om at vinde freden. Det kan kun lade sig gøre, hvis ansvaret for Iraks fremtid overlades til irakerne, og ansvaret for sikkerheden og genopbygningen overlades til et samarbejde mellem FN og den nye irakiske regering.

Samtidig må internationale konventioner respekteres af alle i Irak, og den eneste garant herfor er FN. Derfor må selve besættelsen af Irak ophøre snarest, og ansvaret overdrages til organer og myndigheder udpeget af FN.

De ansvarlige for krænkelserne af irakiske fanger må retsforfølges, pointerer AIF.

Kampen mod terror og ekstremister skal udkæmpes og vindes med fuld respekt for menneskerettighederne og gældende internationale konventioner. Vi vil en fredelig verden, hvor det er loven og ikke det vilde vesten, der hersker. Vi vil ikke en verden, hvor det er den stærkestes ret, der gælder – uanset om det handler om USA eller om terrorgrupper, hedder det.

Skal de nuværende fronter i vores polariserede verden blødes op, er det helt nødvendigt at få løst konflikten mellem Israel og Palæstina. Det er illusorisk at tro, at der kan komme fred, demokrati og fremgang i den arabiske del af verden, hvis der ikke findes en retfærdig løsning på Israel/Palæstina-konflikten.

Derfor skal den reviderede fredsplan – den såkaldt Geneve-aftale – gennemføres uden yderligere forsinkelser, så der både bliver en garanti for staten Israels sikkerhed og for en levedygtig palæstinensisk stat. Israel skal derfor rive muren i de besatte områder ned, rømme alle bosættelser på palæstinensisk område og trække sig tilbage til grænsen fra 1967. Samtidig skal palæstinenserne opfylde deres del af aftalen og bekæmpe terrorhandlingerne mod Israel.

Den såkaldte kvartet med FN, USA, EU og Rusland, som stod bag køreplanen, må nu lægge det nødvendige pres på de 2 parter for at få Geneve-aftalen gennemført. Det vil i virkeligheden være den bedste investering verdenssamfundet kan gøre for at sikre fred og stabilitet i området.

Selv om konflikterne i Mellemøsten kræver politisk handling her og nu, er det samtidig vigtigt at huske på, at verdenssamfundet også har forpligtet sig til at gennemføre beslutningen om at halvere antallet af verdens fattige inden 2015. Målene er klart formuleret, men desværre halter det voldsomt med at vise den samme klare vilje til at afsætte de nødvendige midler til at kunne gennemføre dem.

Tendensen går desværre i modsat retning. Enten skæres bistanden ned, som vi har oplevet i Danmark siden VK-regeringen kom til, eller også sker der en omdefinering af bistanden væk fra fattigdomsbekæmpelse til terrorbekæmpelse.

Denne prioritering er forfejlet, fordi alle undersøgelser klart viser, at der ikke er direkte sammenhæng mellem fattigdom og terrorisme. Derved svigtes verdens fattige, herunder millioner af børn, der bliver fastholdt i forarmelse og håbløshed. Derfor er det beskæmmende, at den danske regering har skåret ned på midlerne til bekæmpelse af børnearbejde og omdirigeret dem til sikkerhedspolitiske forhold, anfører AIF.

Udviklingen må vendes, og derfor bør lande som Danmark øge sin bistand, men der må også tænkes nyt for at finde nye midler til at supplere nationalstaternes (udviklings)bistand. Det kunne være i form af en global skat på handel, som kunne skaffe den nødvendige økonomi til at leve op til FNs 2015-mål.

Fred og stabilitet sikres ikke kun ved militære midler, men ved at alle mennesker får en mulighed for at få en fremtid, dér hvor de bor, fastslår Arbejderbevægelsens Internationale Forum i landsmødeudtalelsen.

Kilde: www.aif.dk