EU afsætter 500 mio. euro til initiativ for vand og sanitet i u-landene

Redaktionen

EUs udenrigsministre har netop besluttet, at man ønsker at afsætte 500 mio. euro til en EU-AVS Vandfacilitet som opfølgning på EUs Vandinitiativ, skriver Udenrigsmninisteriet i en pressemeddelelse mandag.

Den endelige beslutning om oprettelse skal herefter træffes på EU-AVS ministermødet i maj. En første del på 250 mio. euro vil kunne bevilges i 2004. AVS-landene er EUs særlige samarbejdspartner i Afrika, Asien og Caribien.

EUs Vandinitiativ blev præsenteret af det daværende danske EU-formandskab på Verdenstopmødet i Johannesburg om Bæredygtig Udvikling i september 2001.

Hensigten er at bidrage til at nå 2015 målene for vand og sanitet om at halvere andelen af mennesker uden adgang til rent drikkevand og basal sanitet samt inden 2005 at udarbejde integrerede vandressourceplaner i alle lande.

For at nå 2015 målene og målene fra Johannesburg om vand og sanitet er det nødvendigt at flere midler stilles til rådighed for området. EU-AVS Vandfaciliteten vil blive et instrument for at tiltrække yderligere finansiering til vand og sanitet i AVS landene.

Aktiviteterne vil blive koncentreret i de AVS lande, der har en god national vandpolitik, eller et stærkt ønske om at udvikle en sådan, baseret på principperne om god regeringsførelse.

Vandfaciliteten vil kunne hjælpe lande med at etablere deres institutionelle og lovgivningsmæssige rammer for at kunne tiltrække yderligere finansielle ressourcer.

Fra dansk side har man engageret sig stærkt i arbejdet omkring EUs Vandinitiativ og spillet en ledende rolle i gruppen for Vandforsyning og Sanitet i erkendelse af, at finansielle midler alene ikke vil kunne sikre 2015 målene om vand og sanitet. Ved anvendelse af midler fra faciliteten vil resultaterne af dette arbejde blive taget i betragtning.

I forbindelse med rådsvedtagelsen udtaler udenrigsminister Per Stig Møller (K):

– EU sætter med beslutningen konkret handling bag sit tilsagn om at bidrage til at andelen af mennesker uden adgang til rent drikkevand og basal sanitet bliver halveret. De såkaldte 2015 mål for vand og sanitet.

– Fra dansk side har vi siden Johannesburg-mødet arbejdet intenst på at omsætte vand-initiativet til praktisk handling i u-landene. Det har gennem nogen tid været vanskeligt at finde en løsning. Jeg er derfor tilfreds med, at det nu er lykkedes at finde pengene til at komme videre med arbejdet.

– Øgede finansielle midler kan ikke alene løse problemerne med at skaffe rent drikkevand og sanitet. Der er behov for langt større fokus på god regeringsførelse med inddragelse af de lokale samfund, m.v. Ved anvendelsen af midlerne fra faciliteten vil dette blive taget i betragtning, slutter udenrigsministeren.

Yderligere oplysninger hos fuldmægtig Lisbeth Jespersen, Kontoret for Miljø og Bæredygtighed, tel: 33 92 16 88.