Den længe ventede genoptagelse af forhandlingerne mellem Nepals regering og bjerglandets maoistiske oprørsbevægelse vil finde sted på søndag i den sydvestlige by, Nepalgunj, efter 3 måneders pause, ifølge presserapporter.
Byen ligger i en højborg for oprørsbevægelsen, tidligere samtaler har været ført i hovedstaden Kathmandu. Maoisternes chefforhandler sagde tidligere på ugen, at næste forhandlingsrunde må være “afgørende”.
Chefforhandler Baburam Bhattarai sagde i en lokal avisartikel, at samtalernes succes afhænger af, om kongen og de førende politiske partier går ind for at skrive en ny forfatning. Han opfordrede samtidig kong Gyanendra til at abdicere eller give folket mulighed for at bestemme monarkiets fremtid i Himalaya-landet, som er programsamarbejdsland for dansk udviklingsbistand. Danmark er p.t. tredjestørste vestlige bilaterale donor.
Rebellerne ønsker en rundbordskonference med alle parter, en midlertidig overgangsregering og en ny forfatning, der skal lægge grundlaget for en “folkerepublik”. Regeringen siger på sin side, at en fredelig løsning godt kan nås indenfor rammerne af den gældende forfatning og med et flerparti-demokrati.
Forhandlingerne skal bringe en afslutning på 7 års blodig konflikt i det fattige land på grænsen mellem Indien og Tibet, der har kostet over 7.000 livet. Parterne indgik en våbenhvile i januar i år, efter at regeringen havde givet en række indrømmelser. Den indvilgede i ikke længere at kalde oprørerne terrorister, opgive et udlove en dusør for tilfangetagne rebelledere og ikke efterlyse dem gennem Interpol.
Våbenhvilen er på det seneste blevet overtrådt flere gange. Tirsdag i sidste uge dræbte en rebel-landmine således 3 politifolk i det østlige Paanchthar-distrikt. Maoisterne beskylder på deres side regeringsstyrkerne for ikke at efterleve ånden i våbenhvileaftalen.
FNs generalsekretær, Kofi Annan, ser med stigende bekymring på tovtrækkerierne om en fredsslutning og lod forleden udsende en erklæring, hvori han gør opmærksom på, at han står til rådighed, såfremt nepaleserne ønsker hans medvirken til en fredsløsning.