Per Stig om FN-reformrapport: Dansk-inspireret forslag med i rapporten

Redaktionen

Fælles ansvar for kollektiv sikkerhed i det 21. århundrede.

Torsdag offentliggøres rapporten fra FNs Højniveaupanel om Fred og Sikkerhed. Det 16 mand store panel blev nedsat sidste efterår af FNs Generalsekretær Kofi Annan for at analysere de nye trusler mod verdensfreden samt udfordringerne for det internationale samfund.

Rapporten gennemgår det moderne, bredspektrede trusselsbillede, der omfatter borgerkrige, terrorisme og masseødelæggelsesvåben såvel som sociale og økonomiske trusler som fattigdom, smitsomme sygdomme og organiseret kriminalitet.

I den anledning udtaler udenrigsminister Per Stig Møller (K):

– Rapporten er konstruktiv, fremsynet og maner til eftertanke. Analysen af det nye trusselsbillede – som masseødelæggelsesvåben, terrorisme, fattigdom, hiv/aids og nedbrydning af vores fælles miljø – er ganske skræmmende. Det er derfor positivt, at højniveaupanelet også fremsætter en lang række forslag til, hvordan det internationale samfund bedre kan tackle disse trusler.

– Rapporten bekræfter endnu engang den nære sammenhæng mellem udvikling og sikkerhed, der indgår som et væsentligt element i regeringens politik. For at skabe en mere sikker verden må vi på en og samme tid bekæmpe fattigdom og terrorisme.

– Forslaget om en Freds- og Genopbygningskommission er interessant og fornyende. Det skal sikre en koordineret indsats i svage og konfliktramte stater. Forslaget stammer fra et seminar om civil krisestyring, som Danmark var vært for i sommer. Hovedformålet er at sikre, at skrøbelige stater ikke bryder sammen, og at konflikter ikke genopstår, hvilket de nu gør i 40 pct. af tilfældene.

– Det bliver spændende at se, om Panelets forslag til reformer af FNs Sikkerhedsråd får vind i sejlene. Forslagene spænder vidt – fra udvidelse af medlemskredsen til justeringer af vetoretten.

– Fra dansk side har vi længe været fortalere for en mere balanceret geografisk sammensætning af Sikkerhedsrådet. Og som højniveaupanelet har vi også peget på behovet mere effektive og gennemsigtige beslutningsprocesser. Men diskussionen om Sikkerhedsrådet må ikke stille sig i vejen for de mange andre forbedringer, som Højniveaupanelet foreslår, og som der må arbejdes konstruktivt videre med.

– Alt i alt udgør rapporten et godt grundlag for forberedelsen af FN stats- og regeringschefstopmødet i september 2005. Jeg håber, at der på Topmødet kan nås til enighed om rapportens centrale anbefalinger. Som medlem af FNs sikkerhedsråd fra den 1. januar vil Danmark gøre sit til at sikre en opfølgning på panelets anbefalinger, slutter Per Stig Møller.

En opsummering af rapportens hovedpointer kan downloades på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk

Yderligere informationer hos fuldmægtig Mette Thygesen, tlf. 33 92 09 08.