Tirsdag nåede det internationale samfund og Afghanistan til enighed om en ny aftale for Afghanistans udvikling – Afghanistan Compact, skriver udenrigsministeriet på sin website, www.um.dk
Det skete på en konference i London med deltagelse af bl.a. Afghanistans præsident Hamid Karzai, FNs generalsekretær Kofi Annan, premierminister Tony Blair, UK, udenrigsminister Condoleeza Rice, USA og fra Danmark udenrigsminister Per Stig Møller.
Afghanistan Compact afløser Bonn-aftalen fra 2001, som var en tidsplan for demokratiseringen de første år efter Taliban. Nu er de første års akutte humanitære flygtningekriser ved at være overstået, de demokratiske institutioner er på plads og det lange seje træk med at etablere den egentlige stat begynder.
Aftalen specificerer områder, hvor udvikling er nødvendig og Afghanistan behøver det internationale samfunds hjælp og erfaringer.
Indholdet af Afghanistan Compact har været drøftet siden september 2005. Den afghanske regering har sammen med FNs paraplyorganisation i Afghanistan, UNAMA, stået for udarbejdelse af aftalen og i høj grad lyttet til donorlandenes råd.
På konferencen tilsluttede donorerne sig én for én aftalen – og forpligter sig dermed til at leve op til helt anderledes skrappe krav til deres indsats end hidtil.
Fremover skal bistanden koordineres med den afghanske regering og alene støtte formål, der fremgår af den nationale udviklingsstrategi. Desuden opfordrer aftalen til at bistanden i stigende grad gives som budgetbistand – det vil sige enten direkte til det afghanske nationalbudget, afghanske ministerier eller nationale programmer, der er prioriteret og iværksat af den afghanske regering.
Danmark lever allerede i dag op til disse krav, hedder det.
Danmarks bistand støtter områder, som den afghanske regering selv har prioriteret, f.eks. uddannelse og udvikling af landområder. Danmarks bistand er langsigtet og Danmark betaler det som er lovet.
Danmark har i perioden 2002 til 2005 givet ialt 940 mio. kr. i udviklingsbistand. I de næste 4 år forventes ydet yderligere 620 millioner. Regeringens forslag om at fordoble antallet af de danske styrker i Afghanistan – til 360 soldater – drøftes i Folketinget d. 2. februar.
Aftalen forpligter også afghanerne. Der skal ske fortsat demokratisk udvikling, etablering af lov og orden, reformer af den offentlige sektor, retsopgør og forsoning, samt bedre levevilkår for den almindelige afghaner over hele landet.
Læs mere om baggrunden for Afghanistan Compact på www.um.dk