Kofi Annan beder om 15.000 mand til Liberia

Redaktionen

FNs generalsekretær, Kofi Annan, har anmodet Sikkerhedsrådet om bemyndigelse til at sende en fredsbevarende styrke på 15.000 soldater og 875 betjente til det borgerkrigshærgede Liberia som led i en større FN-tilstedeværelse i det vestafrikanske land.

I en rapport til Sikkerhedsrådet sagde Annan, at den nye fredsmission, der benævnes UNMIL, skal støtte overgangsregeringen under ledelse af forretningsmanden Gyude Bryant. Den ventes at overtage tøjlerne den 14. oktober og bistå med at udvide de statslige myndigheders reelle magtområde til hele landet, ikke kun hovedstaden og dens omegn.

Bryant blev valgt på en fredskonference mellem de stridende parter i sidste måned til at lede en bredt sammensat regering, der skal føre landet frem mod frie parlamentsvalg i 2005.

UNMIL ventes at arbejde tæt sammen med den store FN-fredsstyrke i Sierra Leone på over 10.000 mand, og den mindre FN-mission i Elfenbenskysten, hvor FN også er involveret i at forhindre borgerkrigslignende tilstande. Den liberianske fredsstyrke ventes bakket op af et stort antal civile teknokrater, der skal sættes ind i landets genopbygning.

Annans rapport noterede, at konflikten i Liberia, der indledtes i 1989, har ført til et utal af væbnede grupper og kriminelle bander, som har været i stand til at destabilisere hele regionen. Resultatet er enorme flygtningestrømme, vidtspredt fattigdom, stor arbejdsløshed, omfattende udbredelse af håndvåben, udskrivning af børn til soldatertjeneste, vilkårlige arrestationer, grove seksuelle overgreb og systematisk fordrivelse af store civile befolkningsgrupper.

Omkring en kvart million menes dræbt under krigsrelaterede omstændigheder de sidste 14 år, hvad der svarer til hver tolvte af de ca. 3 millioner liberianere, og mindst halvdelen var civile.

Organisationen Human Rights Watch rapporterede samtidig, at regeringsstyrker og rebeller stadig begår grove overgreb rundt om i landet, fordi den hidtidige regionale vestafrikanske fredsstyrke, ECOMIL, kun er forlagt i og omkring hovedstaden og blot tæller 3.500 mand fra Benin, Gambia, Ghana, Guinea-Bissau, Mali, Nigeria, Senegal og Togo.

En amerikansk flådestyrke med 2.300 marineinfanterister om bord ligger stadig ud for Liberias kyst, men uden at sende soldaterne i land og med planer om at sejle væk omkring 1.oktober .

Kofi Annan sagde, at udover overvågning af fredsaftalen skal den nye fredsstyrke sørge for sikker og fri bevægelighed for befolkning og hjælpearbejdere, træne nye lov- og ordenshåndhævere, reorganisere retsvæsenet, oprette en FN-radiostation og hjælpe med at skabe en Sandheds- og Forsoningskommission efter sydafrikansk forbillede.

Alene tilbageflytningen af fordrevne vil kræve store ressourcer. Der regnes med over en million hjemstavnsfordrevne internt i Liberia, mens andre 300.000 liberianere er flygtet over grænserne til nabolandene.

Annan sagde om Liberia anno 2003: “Den samlede virkning af konflikten har yderligere reduceret en i forvejen dalende levestandard og gjort Liberia til et af verdens fattigste lande med et meget stort antal analfabeter og en ledighedsprocent på omkirng de 85. Nationens udlandsgæld løber nu op i 2,8 milliarder dollars og over 75 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen”.

Det er dette land, FN og verdenssamfundet skal søge at bringe på fode.