Folkekirkens Nødhjælp anbefaler Malawi og Etiopien som nye programsamarbejdslande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark har 15 såkaldte programsamarbejdslande, hvor Danida går ind med langsigtede og forpligtende samarbejder i u-landsbistanden.

I efteråret 2005 skal der vælges et nyt, som skal ligge i Afrika – og udskilningsløbet er nu nede på 3 lande. Nemlig Mali og Niger i Vestafrika og Etiopien i Østafrika.

Folkekirkens Nødhjælp argumenterer derimod for at gøre både Etiopien og Malawi i det sydlige Afrika – som ellers blev skilt ud i sidste opløb – til nye programsamarbejdslande. Det fremgår af en presserundsendelse onsdag fra organisationen.

Et dansk programsamarbejdsland kan se frem til bistand af en værdi af 3-4 milliarder kr. henover de næste 15-20 år, har udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) sagt. Mere konkret omkring 200 millioner kr. om året i dansk udviklingsbistand.

Kriterierne for at vælge disse lande drejer sig både om landets behov og egne planer for udvikling, om muligheden for dialog med landet om at fremme af menneskerettigheder og demokrati, samt om de danske bistandserfaringer fra landet.

6 lande kvalificerede sig i første runde, nemlig Malawi, Sierra Leone og Madagaskar samt de 3 udvalgte i anden runde: Etiopien, Niger og Mali.

Ifølge Danidas blad, Udvikling, valgte udenrigsministeriet Malawi fra på grund af tidligere erfaringer:

– Vi kan heller ikke gå ind i Malawi for tredje gang, uden at være mere sikre på, at vi denne gang kan få et godt partnerskab op at stå, siger Danidas chef, Carsten Staur til bladet og lægger til:

– Den politiske situation i landet er imidlertid for ustabil, og regeringen har ikke leveret de nødvendige konkrete resultater på korruptionsområdet.

Kilde: www.noedhjaelp.dk