Et nyt hav fødes i Etiopien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Forskere har observeret begyndelsen til et nyt hav i det nordøstlige hjørne af Afar-ørkenen i Etiopien: En 60 kilometer lang, 4 meter bred revne, som blev til i løbet af 3 uger efter et jordskælv den 14. september, skriver Politiken lørdag.

Forskerne fra Storbritannien, Frankrig, Italien, USA og Etiopien mener, det vil tage omkring en million år, før revnen har udviklet sig til et hav. Alligevel er observationen uden fortilfælde. Almindeligvis opdager forskerne først det spæde hav længe efter, jordskorpen har slået revner. Men her har forskerne været på stedet, mens det skete.

For flere hundrede millioner år siden blev oceaner som Atlanterhavet dannet, da de største kontinentalplader blev revet fra hinanden, og Nordamerika og Europa fjerner sig stadig fra hinanden med en hastighed, der svarer til en fingernegls vækst.

Men her registrerede forskernes måleudstyr placeret i satellitter deformationen, mens det skete, og de var overraskede over hastigheden, revnen udviklede sig med.

Dr. Ebinger fra Royal Holloway Universitetet i London fortæller til BBC, at der omtrent en uge inde i handlingsforløbet skete et vulkanudbrud.

– En masse aske blev kastet op i luften, og en række revner, hvor flere var mere en meter brede, åbenbarede sig. Ca. en måned efter så vi, at en 60 kilometer lang strækning havde åbnet sig, og at revnen var omkring 8 meter bred på det midterste stykke. Det lader til, at vi har set et havs fødsel, sagde Ebinger ifølge Politiken.