Internationalt projekt med deltagelse af forskere fra Københavns Universitet skal afdække, om hiv-patienters behandling skal igangsættes tidligere i sygdomsforløbet.
Projektet kan påvirke den måde, man på verdensplan bekæmper hiv-epidemien, skriver Københavns Universitet på sit website.
Anti-hivbehandling mindsker risikoen for videresmitte, men har en række bivirkninger, som lægerne ønsker at undgå så længe som muligt. Derfor siger de nuværende retningslinjer, at man først skal begynde behandlingen, når patientens immunsystem begynder at bukke under for virusinfektionen.
Nu skal et nyt forskningsprojekt under navnet ‘Strategic Timing of AntiRetroviral Treatment’ (START) fastslå, hvornår det bedst at begynde behandlingen med antiretroviral medicin.
Skal gavne patienterne
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har som led i strategien for at hindre videresmitte naturligvis stor fokus på, at medicinen nedsætter patienternes smitsomhed.
Men forskerne er nødt til først at tænke på den enkelte patient. Hvis det viser sig, at tidlig behandling udsætter aids og andre alvorlige sygdomme, samtidig med at den mindsker risikoen for at smitte andre, kan projektet medføre store ændringer i den måde, verden på nuværende tidspunkt bekæmper hiv-epidemien.
– Viser det sig, at behandlingen er til gavn for den enkelte – også tidligt i forløbet i den kroniske hiv-infektion – vil vi sætte betydeligt flere hiv-smittede i behandling, end vi gør for øjeblikket, siger professor i virussygdomme Jens Lundgren.
Han er hovedansvarlig for START globalt og leder Copenhagen HIV Programme (CHIP) ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
5 år og 4.000 patienter
Forskerne skal følge og sammenligne helbredet hos personer, der begynder behandlingen tidligt i forløbet med patienter, som starter behandling ifølge de nuværende retningslinjer.
Forskerne er nu i gang med at finde de i alt 4.000 hiv-positive deltagere til studiet, som lægerne skal følge de næste 5 år.
Forskerne vil studere hyppigheden af traditionelle aids-relaterede komplikationer og andre alvorlige lidelser som f.eks. hjertekar-, lever- og nyresygdomme og kræft.
Projektet vil på den måde give lægerne ny viden om, hvordan disse sygdomme opstår i forbindelse med en hiv-infektion.
Man kan læse mere på www.ku.dk/nyheder
Yderligere oplysninger hos Professor i virusssygdomme Jens Lundgren, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet,
35 45 57 57 eller
Kommunikationsmedarbejder Anna Høxbro Bak, 22 64 03 55