Aids i Thailand: Flere unge dør – kampen mod aids har tabt pusten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Aids er i dag den hyppigste dødsårsag blandt yngre voksne thailændere, til trods for at landet i en årrække har formået at bremse udbredelsen. Nytænkning er nødvendig, hvis Thailand skal nå sine unge i kampen mod AIDS, konkluderer UNDPs rapport ”Thailands Response to HIV/AIDS: Progress and Challenges”, som offentliggøres torsdag (8. juli), skriver UNDP i en pressemeddelelse.

Thailands unge er udsat for særlig smitterisiko. De er ikke gamle nok til at huske dagene i 1990erne, da Thailands aids-kampagner toppede og både filmindustrien og massemedierne spillede en væsentlig rolle. I dag når de nationale kampagner ud til mindre end 5 procent af alle unge.

Kun 20-30 procent af de seksuelt aktive unge bruger regelmæssigt kondom. Hiv-smitten blandt stofmisbrugere er så høj som 50 procent og op mod 17 procent af de mænd, som har sex med mænd, er hiv-positive. Ligeledes har hiv-smitteraten blandt bordellernes sexarbejdere stabiliseret sig mellem 7 og 12 procent – en påmindelse om, at en væsentlig overførsel af hiv-smitten fortsat sker via sexindustrien.

Et af de nyeste og mest kontante beviser på den foruroligende udvikling stammer fra den sydlige halvdel af Thailand. Her er hiv-smitteraten blandt gravide fordoblet siden 2000, fra én til 2 procent. I provinserne Nakhon Sri Thammarat og Phuket har smitteraten nu overskredet 3,5 procent.

Disse advarselstegn overskygger glæden ved, at den officielle smitterate hidtil har været faldende og indtil videre ligger på 1,5 procent:

– Jeg er bange for, at vi har forpasset en mulighed for at bekæmpe aids, siger Anand Panyarachun, Thailands tidligere premierminister i et interview i UNDP-rapporten. – Kampen mod aids skal være en vedvarende proces. Thailands regering må derfor engagere sig med fornyet styrke, lægger han til.

Opmærksomheden forsvinder

Information og undervisningskampagner er langt fra forsvundet fra det offentlige rum i Thailand. Men den offentlige opmærksomhed og bekymring om hiv/aids er ebbet ud, konkluderer rapporten, ligesom regeringens budget til aids-bekæmpelse ikke længere matcher den trussel, som en ny aids-epidemi udgør.

De nuværende tiltag med at bekæmpe hiv-smitte blandt stofmisbrugere, løsarbejdere og andre mobile befolkningsgrupper, mænd som dyrker sex med mænd – og unge i det hele taget – står ikke mål med problemets omfang, fastslår rapporten.

– Thailands succes med at vende hiv/aids-kurven kan forklares med det modige og visionære lederskab, som blev udvist under de relativt tidlige stadier af epidemien, siger Robert England, chef for UNDP i Thailand – Men epidemien er under udvikling, og der er nu klare advarselstegn, som peger i retning af en ny bølge af smitte. Rapportens budskab er, at tidligere succeser ikke må resultere i selvtilfredshed og handlingslammelse i fremtiden, siger England.

Derfor anbefaler rapporten, at Thailand skifter gear i kampen mod aids. Det sydøstasiatiske land er et perfekt eksempel på, at aids-smittekurven kan knækkes. Men 20 år efter at aids krævede sit første offer i Thailand, dokumenterer UNDP-rapporten, at nye midler må tages i brug for at bekæmpe truslen fra en ny hiv-smittebølge i Thailand.

Tragiske konsekvenser

Siden epidemiens indtog i begyndelsen af 1980erne er over én million thailændere blevet smittet med hiv. Flere end 400.000 er døde af aids. Den uhelbredelige sygdom er således den mest udbredte dødsårsag blandt 15-44-årige thailændere.

Denne menneskelige tragedie har desuden voldsomme sociale og økonomiske omkostninger. Aids-ofrene hører til den mest produktive del af arbejdsstyrken og rapporten anslår, at Thailand mister mere end 40 milliarder BAHT årligt i manglende indtægter på grund af sygdom og dødsfald relateret til aids.

UNDP-rapporten leverer en grundig analyse af, hvad der fik smitteraten til at falde i 1990erne, og hvilke udfordringer Thailand står overfor med den seneste udvikling, der peger i negativ retning.

For mere information om den internationale AIDS konference i Bangkok 11-16. juli, se: www.aids2004.org. For mere information om rapporten se www.undp.dk eller kontakt Lotte Dahlmann på telefon: 35467158 eller mail: [email protected]

Fremgang:

De årlige nye hiv-infektioner i Thailand er faldet dramatisk fra 143.000 i 1991, da epidemien toppede, til 19.000 sidste år. Alligevel lever flere end 600.000 med hiv/aids i Thailand i dag.

Hiv-smitteraten blandt voksne er faldet fra over 2,5 pct. i midten af 1990erne til ca. halvanden pct. i år.

Hiv-smitteraten blandt bordelbaserede sexarbejdere er faldet fra mere end 30 pct. til mellem 7-12 pct. fra 1994 til 2003.

Overførsel af Hiv-smitte fra mor til barn er faldet med 50 pct. på grund af en succesrig indsats, hvor hiv-smittede mødre og børn får anti-retroviral medicin. Hvert år forhindrer det, at ca. 5.000 spædbørn smittes med hiv i Thailand.

Thailand producerer kopipræparater af anti-retroviral medicin til lavpris: Mindre end 300 US dollars pr. år pr. patient. Til sammenligning koster de originale præparater 8.000 US dollars årligt pr. patient i Europa og Nordamerika.

Thailand er et af de første lande i verden, som har nået FNs 2015 Mål nummer 6 om at bremse hiv-smitten og nedbringe antallet af hiv-smittede.

Alarmklokker:

Mindre end 5 procent af alle unge bliver nået med de nuværende forebyggelseskampagner. Kun 20-30 procent af de seksuelt aktive unge bruger kondom regelmæssigt. Mindre end 20 pct. af de mænd, som dyrker sex med mænd, oplyser, at de bruger kondom regelmæssigt.

Ifølge en rundspørge er praktisk taget alle unge (ca. 98 pct.) bekendt med, at hiv-smitten overføres ved ubeskyttet samleje med en hiv-positiv person. Men samme undersøgelse viser også, at en femtedel af de unge tror, de kan blive smittet, hvis de giver en person med hiv et knus eller kys.

Kilde: Thailands Response to HIV/AIDS: Progress and Challenges, UNDP 2004