Ny dansk bog om aids udkommer på Verdens aids-dagen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

På Verdens aids-dagen mandag den 1. december udkommer den nye bog, “Aids, patenter og retten til liv”, der handler om spillet om den livsvigtige aids-medicin, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse fredag.

Kampen mod aids skal vindes og det koster langt mindre end en Irak-krig. Ny debatbog fra Mellemfolkeligt Samvirke og Sydafrika Kontakt præsenterer aktørerne på den globale scene, der bestemmer hvem af verdens 42 millioner hiv-smttede, som kan få adgang til livsvigtig aids-medicin.

I 2001 anlagde danske Novo Nordisk, Lundbeck og en række andre af verdens største medicinalvirksomheder en retssag imod den sydafrikanske regering for at overtræde internationale handelsaftaler. Sydafrika havde netop indført en ny medicinlov, der skulle give landets 4,7 millioner hiv-smittede adgang til kopimedicin.

Spillet om aids-medicinen gennemgås i den nye bog “Aids,
patenter og retten til liv”, udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke og
Sydafrika Kontakt.

Med medicinalselskabernes retssag mod Sydafrikas regering som den røde snor fortæller bogen historien om globaliseringen og dens aktører indenfor sundhedsområdet: medicinalvirksomhederne, de internationale handelsorganisationer, de folkelige bevægelser og de nationale regeringer.

Det gode budskab er, at folkelige bevægelser over hele verden faktisk kan påvirke og ændre store politiske dagsordener. Men trods store internationale landvindinger inden for f.eks. medicin og
teknologi er der stadig 42 millioner hiv-smittede i de fattigste lande, der ikke har adgang til den livsforlængende medicin. I mange afrikanske nationer er mere end 25 procent af befolkningen ramt af aids.

– Der er sket fremskridt de seneste år, medicinen er blevet billigere, men medicinalindustrien og politikere har formået at forhale beslutninger i WTO ved at fastholde deres patenter. Prisen på medicin er ikke den eneste barriere for at redde menneskeliv, men det er et vigtigt sted at starte kampen, siger bogens redaktør Gertrud Bjørning.

Bog: “Aids, patenter og retten til liv? om internationale handelsaftaler i praksis”. Af Rasmus Alex Wendt, Knud Vilby og Morten Nielsen. Redaktør Gertrud Bjørning. Mellemfolkeligt Samvirke og Sydafrika Kontakt, 104 sider, illustreret med fotos, tabeller og diagrammer. Kr. 148,00.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Gertrud Bjørning, redaktør, tlf. 39 63 63 15, e-mail [email protected] Lisa Klöcker, forlagsredaktør, Mellemfolkeligt Samvirke, tlf. 77 31 00 08, e-mail [email protected]