Indisk minister: Vi vil slå aids

Redaktionen

Indiens sundhedsminister, Sushma Swaraj, siger til BBC, at der aldrig bliver tale om en aids-epidemi i Indien.

– Jeg vil gøre alle eksperterne til skamme. Vi drager i felten mod sygdommen på alle fronter og tackler den meget modigt, udtalte hun ifølge BBC Online onsdag.

Sundhedsministeriet i Delhi anslår, at 4,58 millioner indere, eller ca. 0,8 procent af den voksne befolkning, er hiv-positive, dvs inficeret med virus, der kan førre til aids i udbrud. Kritikere siger, at Indiens aids-kontrolprogram hæmmes af fodslæbende oplysningskampagner, vakkelvorne behandlingsfaciliteter og uberegnelige ikke-statslige organisationer, NGOer.

Sundhedsminister Swaraj siger, at en holistisk tilgang viser sig at give resultater – i modsætning til den hidtidige forebyggelses-centrerede tilgang.

– NGOerne får nu tildelt område- og emnespecifikke opgaver indenfor 4 felter, som vi prioriteter: Kommercielle sex-arbejdere, teenagere, vandrearbejdere og lastbilchauffører samt forældre-til-barn overførsel af smitte, fremfører hun.

– Vi spørger NGOerne, hvilket område, de gerne vil arbejde indenfor. Hvis de vælger sexarbejdere, så udpeger vi en lokalitet og fortæller dem, at de skal sørge for forsyningen af kondomer, siger sundhedsministeren og fortsætter: – Vi identificerer lokaliteterne, vi giver dem ansvar og overvåger deres arbejde. Den slags skete aldrig før.

Sundhedsminister Swaraj er meget opmærksom på kvinderne ude i Indiens tusinder af landsbyer, som hun mener er stærkt udsatte for smitte, når mændenne vender tilbage efter at have arbejdet i andre dele af Indien. – Vi danner nu grupper, hvor kvinderne taler sammen om sygdommen og om, hvordan det er at fortælle ens mand, at han skal bruge kondom. Ellers må man bare afvise sex. Det er den slags oplysning, vi gerne vil give Indiens landbokvinder, siger hun.

Sundhedsministeren gør gældende, at inderne ikke længere kan være “eskapister”, når det drejer sig om sikker sex og aids. – Vi kan ikke feje sygdommen ind under gulvtæppet, men heldigvis skifter holdningen hurtigt nu for tiden, anfører hun.

På spørgsmålet om, hvorfor kun en enkelt delstat i Indien er begyndt at indføre sexualundervisning i skolerne, svarer sundhedsministeren ifølge BBC, at sexualundervisning “er ved at blive en del af skemaet i alle delstaterne”.

Tidligere på året omfavnede Sushma Swaraj 2 hiv-positive børn i et forsøg på at bortvejre myter og fordomme i Indien omkring hiv/aids og sagde: – Børn med aids skal elskes, ikke afvises.