Tusindvis af interne flygtninge i Sri Lanka vender nu hjem til områder, der er fyldt med miner, og hvor intet står tilbage. Op mod 300.000 blev fordrevet i foråret 2009 under det sidste store slag mellem den srilankanske regering og oprørsbevægelsen LTTE. De har siden boet i transitlejre, men er nu begyndt at vende hjem, oplyser Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse mandag.
– Flygtningene vender tilbage til ingenting – ofte en bar mark, hvor alting er væk, men hvor risikoen for miner er høj, siger Ann Mary Olsen, leder af Dansk Flygtningehjælps Internationale afdeling, der netop har været i Sri Lanka, hvor Dansk Flygtningehjælp rydder miner, sikrer at de fordrevne får en midlertidig bolig og hjælp til at begynde livet på ny.
– Selvom man siger nødhjælpsfasen er overstået, er der stadigvæk store behov. De hjemvendte har brug for basale ting for at kunne klare sig f.eks køkkenudstyr og vanddunke. Og de godt 50.000, der stadigvæk er i transitlejrene har brug for mad og hygiejneartikler, siger Ann Mary Olsen.
Hun fik under sit besøg mulighed for at komme ind i Jaffna, den nordligste provins i Sri Lanka, der har været afskåret fra resten af landet i lange perioder. Det er her, de fordrevne nu vender hjem.
– Det var tydeligt at se, at der sker noget. At befolkningen har trang til at komme videre. Det kunne ses i bybilledet, hvor markeder, butikker og gæstehuse skød frem. Og høres på de mennesker, vi mødte, fortæller Ann Mary Olsen.
Dansk Flygtningehjælp omlagde en væsentlig del af sit arbejde i Sri Lanka til udelukkende at fokusere på nødhjælp efter konflikten blussede op i 2009. Med en stabilisering af situationen og de mange tilbagevendte lægger Dansk Flygtningehjælp nu hjælpen om, så fokus igen bliver på langsigtet genopbygning, hjælp til selvhjælp og humanitær minerydning.