UNICEF sender pansret køretøj til Kirgisistan

Forfatter billede

Nødhjælpen skal sikkert frem til de mange små ofre for konflikten i Kirgisistan, så UNICEF sender en pansret Toyota af sted fra verdenslageret i København.

Vitaminer, vandrensningstabletter og vaccinationer. Ofrene i det sydlige Kirgisistan og i de midlertidige lejre i Usbekistan har brug for al den hjælp, de overhovedet kan få. Lastbiler og fly er i fuld gang med at transportere nødhjælp fra UNICEFs verdenslager i Københavns Frihavn. Det er dog en stor udfordring at få hjælpen frem til blandt andet børnene i det sydlige Kirgisistan, skriver UNICEF i en pressemeddelelse tirsdag.

– Infrastrukturen er ødelagt, og det er farligt at færdes her, siger Jonathan Veitch, leder af UNICEFs arbejde i Kirgisistan, hvor over 300.000 mennesker nu er hjemløse.
Han opfordrer alle parter i konflikten til at indstille kampene og tillade, at nødhjælpen kommer frem. Det pansrede køretøj vil gøre det mere sikkert at levere blandt andet medicin og rent vand til børn i konfliktens centrum, byen Osh.

Det gør ondt i hjertet

92.000 menes at bo i midlertidige lejre i Usbekistan, og UNICEF frygter, at der vil udbryde sygdomme, fordi så mange bor så tæt med dårlige toiletforhold og begrænset adgang til rent vand. Som altid er UNICEFs fokus på børnene, som er de største ofre under konflikter. En repræsentant for UNICEF har netop besøgt de midlertidige lejre i Usbekistan, og her så han, hvordan hundredvis af børn lider under konflikten både psykisk og fysisk.

– Det gør ondt i hjertet at se. UNICEF prioriterer at sende medarbejdere af sted, der kan sørge for en vidtrækkende psykosocial indsats, så børnene kan komme sig efter deres voldsomme oplevelser, siger Jean-Michel Delmotte.

FAKTA om UNICEFs arbejde for konfliktramte børn i Kirgisistan og Usbekistan:

• 52.000 børn er blevet vaccineret mod polio, da UNICEF frygter, at sygdommen kan brede sig i de midlertidige lejre. Flere vaccinationsrunder er ved at blive planlagt.

• UNICEF uddeler blandt andet legetøj og skoleudstyr til børnene. Det fungerer som psykisk førstehjælp, da de kan fokusere på andet end de traumatiske oplevelser.

• UNICEF uddeler flasker med vand i de midlertidige lejre for at undgå dehydrering af børn i sommervarmen og for at mindske risikoen for diarré.