Honduras: Pris til brombærbønder i Danida-program

Redaktionen

Af Lise Fogh, freelance journalist, Guatemala

Virksomheden Mora Lenca, som støttes af Danidas miljøprogram Premaca i Mellemamerika, har netop modtaget en national pris for CSR, Corporate Social Responsibility. Den mellemstore øko-virksomhed producerer marmelade af egne brombær.

Stor vægt på miljø
Mora Lenca opnåede prisen for at leve op til de tre CRS-krav: økonomisk vækst, miljøhensyn og socialt ansvar.

Prisen blev uddelt af det honduranske råd for bæredygtig udvikling og den nationale forening for CSR.

Der blev ved pristildelingen lagt vægt på, at virksomheden er kommet langt med “Renere produktion” (Producción más Limpia) og “God landbrugspraksis” (Buenas Prácticas Agrícolas) i marken.

Det betyder f.eks., at der er indført energispareordninger, affaldshåndtering, mindre vandforbrug, genbrug af materialer samt systemer for kvalitetskontrol. Desuden har brombærbønderne deltaget i kurser i økonomi og miljø, således at de udnytter råvarerne bedre og fokuserer på organisk produktion.
Fra bønder til erhvervsdrivende
Mora betyder brombær, og Lenca er navnet på den indianergruppe, som mange af brombærbønderne tilhører. Mora Lenca ligger i det nordvestlige Honduras og er organiseret som et aktieselskab med 150 aktionærer (familier), hvoraf over halvdelen er kvinder.

Virksomheden har skabt nye arbejdspladser i lokalsamfundet, dels til plukning af vilde brombær og dyrkning af organiske brombær, dels til fremstilling af marmelade.

Mora Lenca har i nogle år fået støtte af FUNDER, som arbejder med øko-virksomheder for Premaca i Honduras. Landbrugsingeniør Angel Meza fra FUNDER er meget glad for prisen til Mora Lenca:

– Det er usædvanligt, at små virksomheder på landet har styr på det med miljøet, men nu er der en model, som andre kan lære af. Han deltog for nylig i Danidas kursus i København om mainstreaming af miljø i udviklingsprojekter.
Lille investering, stor miljøeffekt
Søren Borch, Danidas rådgiver i øko-virksomheder, forklarer, at Premaca i Honduras blandt andet har bidraget til, at FUNDER har fået miljøaspektet ind i alle de 23 virksomheder, som de støtter i fattige landområder.

– Alene den økonomiske støtte til teknisk assistance om renere produktion har haft en gavnlig virkning, ikke blot på miljøet, men også på økonomien. På den måde får vi stor miljøeffekt for relativt få midler.