Det er nu eller aldrig for Doha-runden og det globale handelssystems troværdighed og reelle betydning for verdenshandelen, konkluderer udenrigsminister Per Stg Møller (K) i en kronik mandag i Morgenavisen Jyllands-Posten.
Et sammenbrud vil betyde, at medlemmerne af (Verdenshandelsorganisationen) WTO skifter fokus fra globale aftaler til bilaterale og regionale aftaler. Denne type aftaler har ikke samme globale rækkevidde og skaber derfor ikke det samme økonomiske vækstpotentiale, men det er det eneste alternativ, hvis Doha-runden fejler, anfører udenrigsministeren og fortsætter:
Et af de vigtigste formål med Doha-udviklingsrunden er at sørge for, at Verdens udviklingslande også får del i globaliseringens økonomiske fordele. Det er en pointe, man ikke må glemme.
Hvis man vil have et stabilt globalt handelssystem, er det nødvendigt, at alle lande føler, de høster frugten af samarbejdet. Ellers mister systemet sin legitimitet på længere sigt. Det ville være ødelæggende navnlig for små og mellemstore eksportvirksomheder, som i særlig grad nyder godt af harmoniserede globale handelsregler.
I januar fik WTOs generaldirektør, Pascal Lamy, tilslutning til at genoptage Doha-forhandlingerne, som ellers har været suspenderet siden sidste sommer. Samtidig har USAs præsident, George Bush, anmodet Kongressen om at forlænge præsidentens såkaldte handelsbemyndigelse, som ellers udløber den 1. juli.
Handelsbemyndigelse giver de amerikanske forhandlere ved Doha-udviklingsrunden mulighed for at bidrage til et resultat, som Kongressen ikke bagefter kan ændre detaljerne i – men dog godt forkaste i sin helhed.
En forudsætning for at præsident Bush vil få forlænget forhandlingsbemyndigelsen er imidlertid, at der i de kommende måneder bliver skabt konkrete fremskridt i forhandlingerne, så den amerikanske kongres tror på et resultat og derfor ser et formål med at forlænge præsidentens handelsbemyndigelse.
Den danske regering har hele tiden støttet en genoptagelse af forhandlingerne og hilser præsident Bushs anmodning om en forlængelse af handelsbemyndigelsen velkommen.
I den kommende kritiske fase vil den danske regering fokusere på, at EU bidrager til forhandlingerne med fleksibilitet og vilje til at nå et resultat. Og over for lande uden for EU udtrykker den danske regering ønske om, at disse viser en tilsvarende fleksibilitet.
Budskabet er klart: Globaliseringen venter ikke på nogen, så lad os udnytte denne enestående mulighed for at skabe globale rammer, der ikke alene er til fordel for de rige lande og store multinationale selskaber, men også for vore egne små og mellemstore virksomheder, samt ikke mindst skaber grobund for yderlige økonomisk vækst i de fattigste lande, slutter Per Stig Møller.
Kronikken stod i Morgenavisen Jyllands-Posten mandag den 5. marts 2007
Kilde: www.um.dk