Debat om landbrugsbistanden (29): Hvem i dansk bistand skal nu uddanne Afrikas bønder?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Christian Sørensen

“Der er opstået et hul, som NGO’erne ikke fylder ud”.

Det konkluderede en af mødedeltagerne, da det faglige netværk “Uddannelsesnetværket”, den 27. januar diskuterede “Landbrug, uddannelse og beskæftigelse”.

Hullet, som omtales, efterlades af Danida, som er i færd med at omsætte Afrikakommissionens anbefalinger til nye program-tiltag.

Afrikakommissio-nen konkluderer, at afrikanske universiteter har ressourcer, som bør udnyttes bedre til at skabe økonomisk vækst, særligt i landbrugssektoren og den tilhørende agroindustri. Kommissionen prioriterer også tekniske uddannelser.

Spørgsmålet er om en uddannelses-indsats, som primært er koncentreret på universitetsniveau bidrager til udvikling af Afrikas landbrug. Det er tillige tvivlsomt om begrebet “tekniske uddannelser” i det hele taget omfatter landbrugsfaglige uddannelser.

Det var 2 af hovedspørgsmålene, som mødedeltagerne tog op efter oplæg fra Danida om “Landbrug og Fødevarer”.

Danmark har stolte traditioner indenfor uddannelse af landmænd – både herhjemme og i forbindelse med udviklingsprojekter og -programmer op gennem årene.

Indtil for nylig. For Danidas landbrugssektorprogrammer er under afvikling og erstattes af programmer for økonomisk vækst. Med det resultat at alle de forskellige former for landbrugsfaglige uddannelser – formelle som uformelle – under universitetsniveau i Afrika ikke længere får samme officielle danske bevågenhed.

Det inkluderer landbrug som skolefag, støtte til markskoler (Farmer Fields Schools) på landsbyniveau, den tætte forbindelse mellem rådgivning og træning af landmænd (bortset fra den, som private firmaer yder indenfor specifikke værdikæder) samt støtte til bonde-sammenslutninger – tidligere danske mærkesager.

Danske NGOer fylder ikke dette hul ud. Der er i dag kun få NGOer, som er involveret i støtte til landmandsuddannelse og træning – eller i støtte til landbrugsudvikling i Syd i det hele taget.

Mødet var organiseret af “Fagligt netværk for dansk NGO-bistand til uddannelse i Syd’med webadressen www.uddannelsesnetvaerket.dk

Christian Sørensen er projektkoordinator i ADRA Danmark og lejlighedsvis tovholder på u-landsnyt.dk