MS-forkvinde i hård kritik af VKs Afrika-kommission

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Hvordan kan økonomisk vækst hos middelklassen være et politisk strategisk redskab til at opfylde 2015-målene om fattigdomsreduktion?”.

Sådan lød spørgsmålet til VK-regeringen fra forkvinde i Mellemfolkeligt Samvike, Trine Pertou Mach, da hun aflagde mundtlig beretning på foreningens generalforsamling søndag i København.

Anledningen er VKs højt profilerede Afrika-kommission, som aflagde rapport i maj i år og angiveligt har kostet skatteyderne 22 mio. kr.

– Dav. statsminister Anders Fogh Rasmussen har kaldt kommissionen for den ”største danske u-landspolitiske satsning”. Det gjorde selvfølgelig, at også vi spidsede ører – der var nemlig ganske meget, der tydede på, at de fattigste ikke nødvendigvis ville være i fokus. Snarere erhvervsliv og den private sektor, anførte Trine Pertou Mach og fortsatte:

– Regeringen forsøger at sælge denne sag som en indsats mod ungdomsarbejdsløshed. Men risikovillig kapital til virksomheder i Afrika giver ikke nogen garanti for øget beskæftigelse eller udvikling for de fattige. Alle erfaringer peger på, at bistandsmidler ikke bør anvendes til direkte erhvervsstøtte. Danmark er nødt til at holde fast i, at der skal være et politisk demokratisk system, der kan regulere og omfordele velstandsgevinster, så det bliver til reel velfærd for de mange.

– MS mener at der er brug for økonomisk vækst i udviklingslandene for at afskaffe fattigdom. men vi skal jo se på, hvad det er, udviklingsbistanden kan: Nemlig bidrage til at støtte sociale sektorer, udvikle folkestyrede samfund, styrke marginaliserede befolkningsgrupper, og til at sikre, at stater skaber de nødvendige rammebetingelser for erhvervsudvikling, lød det i MS-forkvindens beretning.

– Alligevel peger de første udmeldinger fra udenrigsministeriet i retning af, at erhvervsstøtten fordobles, og at Afrika-Kommissionens konklusioner skal danne grundlag for den nye strategiske ramme for dansk udviklingssamarbejde, som Udenrigsministeriet sparker i gang dette efterår.

– Det giver sig selv, at der er lagt op til store diskussioner i den forbindelse og MS vil vide at være præcis dér, hvor vi kan gøre mest for at fastholde et utvetydigt fokus på fattigdomsbekæmpelse, menneskerettigheder og demokratisk deltagelse, gjorde Trine Pertou Mach gældende.

I regeringens finanslovforslag for 2010 er “mantraet fra Afrika-Kommissionen fastholdt: Privat-sektoren skal boostes. Man undres!”, lød det.

Trine Pertou Mach lagde til: – Udviklingsorganisationerne får – berettiget – at vide, at vi skal bruge vores erfaringer til at lave godt udviklingsarbejde. Når regeringen så selv griber en vildfaren bold med ideologisk ophav og gør den til sit hovedskyts bliver jeg noget fortvivlet.

– Det var derfor ganske opløftende, da Socialdemokraterne annoncerede, at de, hvis de overtager regeringsmagten efter valget, vil indkalde partierne bag et nyt “u-landspolitisk folketingsflertal” for at lægge en samlet plan, som over en årrække skal bringe dansk u-landshjælp tilbage til 1 procent af BNI (bruttonationalindkomsten) – og at denne procent skal være mere “ren”, end den er nu. Det glæder os at høre, slog hun fast.