Hiv og aids når nye rekorder

Redaktionen

Et rekordagtigt stort antal mennesker blev inficeret med hiv-virus i løbet af 2003, fremgår det af den årlige globale statusrapport over hiv og aids, som udgives af FNs Organisation for Aids-bekæmpelse, UNAIDS, rapporterer BBC Online tirsdag.

Rapporten, der offentliggøres op til “Verdens aidsdagen” mandag den 1. december, konkluderer på baggrund af tal fra UNAIDS og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at 5 millioner flere blev inficeret med hiv-virus i det forløbne år. Samtidig døde 3 millioner af virussens næste fase – aids i udbrud -, som svækker kroppens immunforsvar og medfører døden, hvis/når man rammes af sygdomme, kroppen ikke længere kan forsvare sig imod.

Årsrapporten anslår, at der verden over i dag er 40 millioner mennesker, som er ramt af hiv/aids, heraf er 2,5 mio. børn og unge under 15 år. Den advarer om, at tallet kan ventes at stige stejlt i de kommende år, da Østeuropa og Centralasien står på randen af en aids-epidemi.

Epidemien hærger allerede Afrika syd for Sahara, intet andet sted er tallene så grumme, anfører UNAIDS. Udaf verdens 40 mio. hiv/aids-ramte befinder de 26,6 millioner sig i denne region og alene i år blev 3,2 mio. afrikanere smittet med hiv, mens andre 2,3 mio. døde af aids. Det betyder, at 2 udaf 3 nye hiv-inficerede er afrikanere, og at 3 udaf 4 aids-døde er fra denne del af verden.

Selv om hiv-smitteprocenten varierer fra 1 procent af befolkningen i Mauretanien til 39 pct. i Botswana er det generelle indtryk, at sygdommen over alt er i gang med at nedbryde mange års udviklingsresultater og bringe yderligere økonomisk fremgang i fare.

Samtidig er det indtrykket, at kvinderne rammes særlig hårdt. Sandsynligheden for, at en ung afrikansk kvinde bliver smittet med hiv er toenhalv gange større end sandsynligheden for, at det samme overgår en ung mand.

I adskillige lande i Afrika syd for Sahara er det kommet så vidt, at der dør ligeså mange af aids, som der bliver smittet med den frygtelige sygdom. Det skaber en “cirkel af sygdom og død som altovervejende skyldes næsten total fravær af hiv-forebyggelse i større omfang eller antiretroviral behandling mod aids”, hedder det i årsrapporten fra UNAIDS.

Især i det sydlige Afrika står det slemt til. Her er hver femte voksne person ramt af hiv/aids, den højeste rate siden epidemien tog fart. Sydafrika huser alene 5,3 millioner hiv-smittede, flere end i noget andet land, og hiv/aids-tallene er også forfærdende høje i lande som Botswana, Zimbabwe og Zambia.

UNAIDS-rapporten siger, at andre verdensdele står foran en mulig epidemi. Antallet af rapporterede tilfælde er markant stigende i Kina, Indien, Indonesien og Rusland, især via overførsel af hiv gennem narkotikamisbrug, usikker sex og andre faktorer.

Rapporten siger, at bedre bekæmpelsesprogrammer er et must, hvis epidemier i disse store folkerige lande skal tages i opløbet. Den slår fast, at lande kloden over må sætte ind nu, hvis ikke endnu flere millioner mennesker skal dø i de kommende år.

Eksekutivdirektør for UNAIDS, Peter Piot, roste ved rapportens udgivelse mange landes indædte indsats mod den galopperende sygdom, men føjede ifølge BBC til, at der skulle meget mere til.

– Det står klart, at de nuværende globale bestræbelser er fuldstændigt mangelfulde, når det drejer sig om en epidemi, der helt er ved at komme ud af kontrol, sagde han. – Aids strammer sit greb om det sydlige Afrika og truer nu alvorligt flere andre dele af verden, lød det.

– Rapporten advarer disse regioner om, at enten handler de nu eller også må de betale dyrt senere – akkurat som Afrika har måttet betale, sagde Piot. UNAIDS og WHO har udformet en strategi, som skal sikre medicinsk behandling mod aids til 3 millioner mennesker i 2005, det såkaldte “3 by 5 initiative”.

Samtidig understreger årsrapporten, at hiv/aids først og fremmest er Den 3. Verdens svøbe: 14.000 personer blev smittet med hiv (blev hiv-positive) hver dag i 2003 – over 95 procent af dem lever i lavindkomstlande eller middelindkomstlande, den sidste kategori dækker over “lidt rigere” u-lande.

Læs også “Medicinalbranche i etisk dilemma”, 20.11.03, “Dansk sundhedsøkonom: Livsforlængende aids-behandling kan blive en fiasko i Afrika”, 19.11.03 og “Ibis: Danmark ignorerer behandling af hiv-smittede i u-lande”, 18.11.03, alle under rubrikken Arkiv i menuen ude til venstre.