Zimbabwe vil nationalisere al jord

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Zimbabwe har planer om at nationalisere al land og dermed gøre ende på privat ejendomsret til jord, siger minister for landreformer, John Nkomo, ifølge BBC Online tirsdag.

Nkomo udtalte til den statsejede avis “The Herald”, at alle jordejere må gå til myndighederne for at blive “prøvet” om de er egnede til at opnå lejekontrakter fra staten på 99 år. Lejekontrakter for vildt- og naturplejeområder vil dog kun løbe over 25 år for at give flere folk mulighed for at deltage i denne lukrative sektor, som ministeren udtrykte det.

– Målet er helt klart, at al jord skal omklassificeres som statseje, så det fremover er staten, der står for udnyttelsen til gavn for almenvellet, sagde Nkomo.

Privat ejendomsret til jord er ikke tilladt i en række afrikanske lande. Hvide farmere, som er flyttet fra Zimbabwe til lande som Zambia og Mozambique har fået lange lejeaftaler på jorden, men kan ikke eje den.

De zimbabweanske myndigheder sætter i dag antallet af tilbageværende hvide farmere til 500 mod 4.000 i år 2000, da præsident Robert Mugabes regering begyndte at beslaglægge de hvides farme. John Nkomo vurderer, at kun 3 procent af den bedste agerjord i dag er på hvide hænder mod førhen 70 pct.

Ifølge The Herald fortsætter regeringen i Harare med at sætte hvide farme på listen for tvangsovertagelse – 259 sidste år og 918 i år. Regeringens kritikere siger, at fordrivelsen af de hvide har medført meget betydelig produktionsnedgang på en stribe vigtige afgrøder, heraf flere til eksport, og at over halvdelen af zimbabweanerne i realiteten har behov for fødevarehjælp.

Regeringen siger derimod, at høstudbytterne er stigende, og at produktionen af grundnæringsmidlet, majs, er mere end fordoblet i forhold til de 2 foregående år på grund af jordreformerne.

Regeringen skyder skylden på de seneste års fødevaremangel på dårligt vejrlig og tørke, anfører BBC.