Den danske udviklingsminister besøgte menneskeretsaktivisten Jestina Mukoko, lovede 20 mio. i bistand via civilsamfundet og afviste at diskutere EUs sanktionspolitik, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en artikel i sit seneste elektroniske nyhedsbrev torsdag
Der var engang, da bistand i Zimbabwe kort og godt blev kaldt for “Danida” – i de gode gamle dage. Og dem vil Zimbabwe gerne have tilbage. Det var meldingen fra den zimbabweanske udenrigsminister (Zanu-PF) ved det første møde, som Ulla Tørnæs (V) havde med regeringen efter sin ankomst til Zimbabwe.
”Under frihedskampen og i de tidlige år som uafhængigt land var der strålende forbindelser mellem Danmark og Zimbabwe. Det er vort håb, at dette besøg vil føre til, at de 2 lande genoptager forbindelserne, og vi vender tilbage til de gode gamle dage.”
Det var blandt meldingerne fra værtslandets udenrigsminister, Simbavashe Mumbengegwi (Zanu-PF), der var den første minister på programmet tirsdag den 17. marts kort efter, at udviklingsministeren var ankommet.
Ifølge den statskontrollerede avis, The Herald, ville han derudover gerne understrege, at ingen i Zimbabwe støtter sanktioner, og at Ulla Tørnæs bør tage dette emne op i EU.
Velkomment besøg
De zimbabweanske mediers omfattende dækning af Tørnæs-besøget har båret præg af, at det er det første officielle statsbesøg fra Vesten efter, at de 2 rivaler Zanu-PF og MDC indgik i en samlingsregering i februar 2009. Og der er ingen tvivl om, at besøget var velkomment.
Ulla Tørnæs understregede, at formålet med besøget ikke var at diskutere sanktioner og sagde, at der i øjeblikket ikke er nogen anledning til at ændre ved den del af EUs politik overfor Zimbabwe.
Øget dialog
Formålet med besøget var at få et førstehåndsindtryk af situationen og at skabe grobund for øget dialog med den nye samlingsregering. Og det lader til, at der er gensidig interesse i at etablere en sådan dialog.
Ifølge en kilde der var til stede ved møderne, ville Zanu-PF have forladt ethvert møde, hvor sanktionerne blev forsvaret, i vrede for bare et par måneder siden. Men sådan er det ikke nu.
Begge sider af den politiske kløft, der eksisterer i Zimbabwe, er interesserede i en normalisering – og i penge til at bygge landet op.
20 millioner til Zimbabwe
Ved et møde med de folkelige organisationer (NGOerne) annoncerede Tørnæs, at Danmark vil give 20 millioner kr. til Zimbabwe, men at pengene i første omgang vil gå til organisationer, der udfører humanitært arbejde.
En af dem er Folkekirkens Nødhjælp, der kan fordele 2,8 millioner til sine samarbejdspartnere i Zimbabwe. Men selv om pengene altså i udgangspunktet går til humanitært arbejde, vil Folkekirkens Nødhjælp overføre en del af midlerne til Zimbabwe Peace Project (ZPP), som også er en af Mellemfolkeligt Samvirkes samarbejdspartnere.
Ulla Tørnæs havde et privat møde med direktøren for ZPP, Jestina Mukoko, som blev bortført i starten af december 2008 og løsladt mod kaution mandag den 2. marts.
Civilsamfundet til middag
Udviklingsministerens syn på civilsamfundets rolle i genoprettelsen af Zimbabwe blev yderligere understreget af, at en stribe NGOer var inviteret til middag og diskussion. Her var bl.a. Mellemfolkeligt Samvirkes landedirektør i Zimbabwe, Philemon Jazi, til stede.
Philemon Jazi:
– Et af de emner vi som civilsamfund fik mulighed for at fremhæve var, at på trods af, at der politisk er sket en opblødning af forholdet mellem de politiske partier, så er administrationen stadig præget af de samme gamle strukturer og holdninger som under en “ren” Zanu-PF-regering.
– Politiet, efterretningstjenesten og domstolene er fortsat partiske, og der finder stadig tilfældige arrestationer sted, magtmisbrug er dagens orden, og korruptionen lever i bedste velgående.
Bistands-dilemma
Namo Chuma, som er formand for MS Zimbabwes rådgivende organ, PAC og direktør for Environment Africa i Victoria Falls, var også til stede ved middagen, og han opsummerer mødet således:
– Dilemmaet, som blev skitseret på mødet var, at på trods af, at der var enighed om, at der skal penge ind i landet – og i regeringen – så var der også enighed om, at pengene ikke skal gå til regeringen, som situationen er nu.
– Der er alt for meget usikkerhed om, hvad der vil ske med pengene, som administrationen ser ud. På den anden side er der heller ikke tvivl om, at hvis Movement for Democratic Change (MDC – det tidligere oppositionsparti, red.) skal leve op til befolkningens forventninger om reel forandring, så er der brug for flere penge i regeringen.
– Den bedste løsning – som ikke er optimal – er at lade penge gå til humanitær bistand via FN og lokale og internationale NGOer og så håbe, at man kan begynde en genopretning af landet ad den vej.
Dansk støtte under løbende overvejelse
De 20 millioner, som ministeren havde med, går da også til humanitære organisationer udenom regeringen. Støtten til samlingsregeringen fra Tørnæs var af moralsk karakter, og hvilken form for støtte Danmark vil yde til Zimbabwe i fremtiden vil løbende blive overvejet.
For at kunne følge udviklingen på nært hold har Danmark udnævnt en ambassadør i Zimbabwe, som dog fysisk vil befinde sig på den danske ambassade i Zambia. Derudover har Danmark valgt at gøre en midlertidig diplomat-stilling i hovedstaden Harare permanent for at følge udviklingen på nærmeste hold.
Kilde: www.wms.dk