Hvordan er hverdagen egentlig i et fattigt land? Går børn og unge i skole? Skal de arbejde – og hvad tjener de så? Hvad kan man lave i weekenden? Kan man komme i bad? Er de meget syge? Hvor gamle bliver de mon?
Nu rejser 15 danskere i 3 uger ud på egen hånd for at finde svarene. De 15 tager i midten af november til hvert sit land i Den 3. Verden for at fortælle om hverdagen. Den – altså hverdagen – skal de nemlig være del af. De skal bo privat i en familie, som de på forhånd har noget til fælles med. Enten fagligt eller en fritidsinteresse.
De 15 er udvalgt blandt 505 af Morgenavisen Jyllands-Postens læsere, der tog mod udfordringen, da JP Explorer efter sommerferien søgte 15 danskere med mod på eventyret – og at fortælle alle os andre om mødet med det fremmede, fremgår det af JP Online.
Ansøgerne kom fra alle egne af landet og alle dele af samfundet. Garneret med masser af dokumentation for skrive- og fotoevner samt rejseerfaring. Nu er de 15 udvalgt, og de har tilbragt en lørdag i Odense for at lade op til turen – med alt fra gode journalistiske fif til lægeråd om beskyttelse mod grumme tropesygdomme.
I de 3 uger er danskerne dagligt på nettet for at føre dagbog på projektets hjemmeside www.3uger.dk. På hjemmesiden findes et stort undervisningsmateriale for eleverne i folkeskolens ældste klasser og gymnasiet, som her i 3 uger har en enestående mulighed for at få hverdagen blandt verdens fattigste tæt ind på livet. Eleverne kan nemlig via nettet være med til at fjernstyre de 15 og dermed få svar, hvor der er noget at spørge om.
Hjemmesiden rummer også et stort undervisningsmateriale med fakta, opgaver og linksamlinger om de 15 lande samt naturligvis meget mere om de udsendte – herunder videoklip. I den kommende uge modtager alle landets folkeskoler med overbygning, gymnasier og seminarier mere information om undervisningsmaterialet. Efter rejsen følger artikler i Jyllands-Posten og foredrag.
Alle landets folkeskoler med overbygning, gymnasier og seminarier modtager i uge 41 plakater samt yderligere infomation om undervisningsmaterialet.
De 15 lande
Rejsemålene er Bangladesh, Bhutan og Nepal i Sydasien, Vietnam i Sydøstasien, Benin, Burkina Faso og Ghana i Vestafrika, Egypten i Nordafrika, Kenya, Tanzania og Uganda i Østafrika, Mozambique og Zambia i det sydlige Afrika, Nicaragua i Mellemamerika og Bolivia i Sydamerika. Alle lande er programsamarbejdslande for dansk udviklingsbistand.
De 15 (voksne) personer og 2 børn
TV-tekniker og efterlønner Arne Puggaard (66), Allerød – til Bangladesh
Læge Birgitte Giørtz-Carlsen (31), Århus C – til Bolivia
Kulturformidler Elisabeth Sørensen (33), Vanløse – til Burkina Faso
Specialestuderende Ellen Trane Nørby (24), Kbn NV – til Zambia
Cand.jur. Eva Reiser Olesen (55), Egå – til Benin
Socialrådg. og efterlønner Hanne Skaalum (66), Svendborg – til Mozambique
Lærer Holger Bro (56), Rødekærsbro – til Egypten
Agronom Hanne Hansen (51), Vejen – til Kenya
Biolog Mads Fjeldsø Christensen (36), Kbn Ø – til Nicaragua
Musiker og komponist Minna Gross (38), Kbn K – til Ghana
Sociologistuderende Signe Hauerberg Damkjær (24), Kbn Ø – til Vietnam
Fotograf Steen Karup (63), Egå – til Tanzania
Civilingeniør Stig Møller Andersen (29), Valby – til Nepal
Miljøkonsulent Søren Nyskov (48), Århus C – til Uganda
Søren Nyskov rejser sammen med døtrene Anna og Sissel Nyskov Irgens-Møller, begge 13 år
Jordemoder Tove Vad (39), Kbn V – til Bhutan
Links
Stor samling af links med beskrivelser og sprogangivelser. Besøg f.eks. hjemmesiden for Bhutans nationale radio- og tvselskab, Nicaraguas præsident eller find opskrifter på bl.a. elefantsuppe i den afrikanske kogebog.
Rejseprojektet afvikles i samarbejde mellem Danida og Morgenavisen-Jyllandsposten.
Kilde: www.jp.dk