Danida blæser til kamp mod korruption

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Et nyt adfærdskodeks stiller krav om nul-tolerance over for korruption i alle Danida-programmer, skriver organisationens månedsavis Udvikling i sin seneste udgave mandag.

Adfærdskodekset slår fast, at det nu skal være helt slut med mystiske, brune konvolutter, der diskret skifter hænder under bordet. Ikke én dansk bistandskrone må misbruges som korruption, fastslår Danida.

Men kravet om nul-tolerance over for korruption vil gå ud over kvaliteten af bistanden, spår kritiker.

– Det er nemt nok at sætte sig op på den høje hest og råbe “nul-tolerance”. Men prøv at forklare Danida, at kvaliteten af dit arbejde blev lavere, fordi du valgte at holde din sti helt ren, så det tog 4 måneder at få en telefon på kontoret. Den køber de ikke. I sidste ende er det firmaet, der sidder med ansvaret for, at kvaliteten er i orden, siger Mads Peter Gede til Udvikling og lægger til:

– Og hvad med projektets tarv? Hvis broen er halvt færdig og regntiden – der vil skylle hele den hidtidige investering væk – er på vej… Skal et uberettiget krav om 1.000 kroner betyde, at u-landet taber en infrastrukturinvestering til 50 millioner kroner på gulvet? Der er behov for flere nuancer, fastslår han. Overordnet set mener Mads Peter Gede dog, at det er en god idé, at Danida nu laver en handlingsplan på området.

Alle Danida-ansatte skal på e-learningkursus

Nul-tolerance over for korruption udgør rygraden i Danidas nye slagplan for bekæmpelse af korruption, der er formet som et code-of-conduct, altså et adfærdskodeks med 10 regler.

Kodekset mod korruption er nu sammen med en mere fyldig handlingsplan på vej ud i verden til ambassaderne og siden hen til de regeringer, Danida samarbejder med.

Danida har tidligere især bekæmpet korruption gennem programmer for god regeringsførelse, men i 2003 lancerede Danida for første gang en samlet plan for kampen mod korruption.

Danida har nu søsat et globalt e-learning-kursus, som samtlige danske og udenlandske Danida-ansatte verden over skal gennemgå. Medarbejderne i marken skal lære, at det hedder nul-tolerance over for misbrug af Danidas midler. Men på sigt skal budskabet endnu længere ud.

Planen er først at gøre de nye retningslinjer mod korruption kendt på ambassaderne, derefter hos Danidas partnere og endelig ude i det øvrige samfund, skriver Udvikling

FAKTA:

Korruption i udvalgte lande – herunder dem, Danmark yder bistand til

I oktober 2004 offentliggjorde organisationen Transparency International sin liste over hvor udbredt korruption er i verdens lande. Her er de 3 mindst korrupte lande, samt en håndfuld af Danmarks programsamarbejdslande plukket ud. Indekset er baseret på udenlandske forskere og erhvervsfolks vurderinger af korruptionen i de enkelte lande, som 18 uafhængige institutter har indsamlet gennem 12 rundspørger.

1. Finland
2. New Zealand
3. Danmark
64. Ghana
77. Benin
90. Nepal
90. Mozambique
97. Nicaragua
102. Vietnam
102. Uganda
102. Zambia
122. Bolivia
129. Kenya
145. Bangladesh

Kilde: www.transparency.dk/nyheder

Læs mere på www.udvikling.dk