Venstre vil koncentrere den bilaterale udviklingsbistand om Afrika, og kommer ifølge Venstres pressetjeneste med et udspil herom i denne uge.
Partiets udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen, siger til Morgenavisen Jyllands-Posten mandag, at “det skal ses som en prioritering, hvor vi i højere grad specialiserer os og fokuserer på Afrika i erkendelse af, at det er det glemte kontinent”.
Danmark har i øjeblikket 15 såkaldte programsamarbejdslande, som får tildelt en stor bid af den bilaterale (tosidede) bistand på ca. 6 milliarder, der går direkte fra Danmark til u-landene, resten ydes multilateralt gennem infternationale organisationer.
Venstre foreslår, at flere af disse lande i fremtiden skal ligge på det afrikanske kontinent, og at man yderligere fokuserer støtten på færre sektorer/områder i det enkelte modtagerland for at opnå den bedste mulige udviklingseffekt.
Når Danmark forlader eksempelvis Bolivia eller Vietnam, skal andre internationale organisationer tage over, anfører Jyllands-Posten.
Troels Lund Poulsen siger tirsdag til Berlingske Tidende, at Venstre ønsker at hæve procentdelen af den bilaterale bistand til Afrika, så den udgør 75 procent mod i dag 60 procent.
Om tidshorisonten siger Lund Poulsen, at “i 2010 skulle vi gerne være i en situation, hvor vi giver flere penge til Afrika end vi gør i dag”.
Såfremt VK-regeringen ellers kan blive enig med sig selv og ikke søger et bredt flertal for u-landspolitikken, men kun vil basere sig på Dansk Folkeparti, har man flertal for omlægningen. Partiets udenrigsordfører, Søren Espersen, ikke blot støtter omlægningen, men gør tirsdag overfor Berlingske gældende, at han gerne ser 100 procent af al bistand gå til det afrikanske kontinent.
Til gengæld er der tøven hos de konservative. Den politiske ordfører, Pia Christmas Møller, siger til Berlingske, at “det må ikke ske på en måde, hvor man fjerner fokus totalt fra Asien og andre områder. Vi vil ikke være med til at lade det ske på andre landes bekostning”.
Oppositionen stilller sig i princippet positivt, men advarer mod, at omlægningen går ud over andre fattige lande. – Man skal overveje, hvad det har af konsekvenser for de lande, hvor vi stopper bistanden. Det vil jeg være meget skeptisk overfor. Men jeg er enig i, at man skal fokusere og give flere penge til Afrika, siger Socialdemokraternes u-landsordfører, Jeppe Kofod, til bladet.
Af de 15 programsamarbejdslande ligger de 9 i dag i Afrika, 2 i Latinamerika og 4 i Asien.
Landekredsen tæller Egypten i Nordafrika, Benin, Burkina Faso og Ghana i Vestafrika, Kenya, Tanzania og Uganda i Østafrika, Mozambique og Zambia i det sydlige Afrika, Nicaragua i Mellemamerika, Bolivia i Sydamerika, Bangladesh, Bhutan og Nepal i Sydasien og Vietnam i Sydøstasien.
Egypten er dog på vej ud efter stor træghed overfor opfyldelsen af danske bistandsmålsætninger og erstattes nu af Mali i Sahel-regionen i Vestafrika. Mali er langt fattigere end Egypten og modtager kun en brøkdel af den internationale bistand som Mubaraks Egypten forlenes med.
Også det lille Himalaya-land Bhutan påregnes udfaset på lidt længere sigt. Her findes imidlertid noget af den bedste bistand, Danmark nogensinde har leveret.
Vietnam er et af vort største modtagerlande overhovedet og har haft stor fremgang i kampen mod fattigdom, men især Dansk Folkeparti har set sig gal på det kommunistiske styre i Hanoi på grund af det strengt kontrollerede politiske system.
Bangladesh er et demokrati og et af verdens fattigste lande, men har haft store problemer med at absorbere den danske bistand. Flere af de danske programmer har dog vist gode resultater og hjulpet marginaliserede grupper.
Nepal opviser flere eksempler på vellykkede dansk-støttede programmer, bl.a. et landsby-baseret skovplantningsprogram (formentlig noget af det bedste miljøbistand vi overhovedet har ydet) og et ditto skoleprogram, men bistanden har p.t. svært ved at finde fodfæste i det urolige og voldshærgede land, hvor kongen står midt i et opgør med politikerne.
I forvejen er dansk bilateral bistand sivet over mod Afrika efter at Indien nu er udfaset som programsamarbejdsland bl.a. på grund af landets atomprogram. Indien er den nation i verden, hvor der befinder sig flest fattige.
Indien er i stedet udset som partner for Danmark på kommercielle områder, og statsminister Fogh Rasmussen skulle for nylig have besøgt det store land sammen med en større erhvervsdelegation. Besøget er udsat.
-Søe