Tirsdag holdes det første møde i referencegruppen for analysen af Privatsektor-programmet (PS-programmet).
Referencegruppen skal følge arbejdet med at styrke og videreudvikle PS-programmet, som i den senere tid har været udsat for kritik for at være betydeligt mere til gavn for erhvervslivet end de fattige i u-landene. Således har Fagbladet/3F eksempelvis kunne fortælle om støtte til luksuskrydstogtbåde på Nilen og dyre penge til et Lego-land i Egypten, der aldrig blev til noget.
Følgende har taget imod Udenrigsministeriets invitation til at deltage i referencegruppen:
1. Dansk Industri, direktør Jørgen K. Hansen
2. Håndværksrådet, chefkonsulent Jens Kvorning
3. Landbrugsrådet, chefkonsulent Johannes Østergaard
4. Landsorganisationen i Danmark, konsulent Erik Nielsen
5. Orana A/S, direktør Niels Østerberg
6. Victor Print A/S, direktør Sven-Erik Olsen
7. WBL A/S, direktør Svend Lund
8. IFU, direktør Sven Riskær
9. Nordic Institute of Asian Studies, direktør Jørgen Delman
10. Phd. studerende, Peter Kragelund, DIIS
11. Max Havelaar Fonden, generalsekretær. Jens Erik Dalgaard Jensen
12. Danida, bilateral chef Ib Petersen (formand)
Gruppen består således af repræsentanter for virksomheder med erfaring fra PS-programmet, erhvervsorganisationer, forskere og NGOer.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) lægger vægt på en bred, fremadrettet analyse, hvor alle interesserede har mulighed for aktivt at bidrage til processen, hedder det i en pressemelding mandag aften fra udenrigsministeriet.
Offentligheden vil derfor løbende få mulighed for at kommentere på arbejdet, bl.a. via Udenrigsministeriets hjemmeside, hvor alle delanalyser, der udarbejdes i forbindelse med processen lægges ud. Der oprettes ligeledes et debatforum på hjemmesiden.
Udviklingsministeren inviterer desuden til en konference om, hvordan programmet bedst kan videreudvikles onsdag den 28 september kl. 13 på det Kongelige Bibliotek (“Den Sorte Diamant”) på Københavns havnefront. Konferencen er åben for alle interesserede.
Der holdes også 2 seminarer i efteråret i Dhaka i Bangladesh og Kampala i Uganda, som sætter fokus på modtagerlandets synspunkter og erfaringer med PS-programmet.
Lektor Poul Schultz ved Handelshøjskolen i København skal samle alle indspil og forslag med henblik på at rapportere om de forskellige bud på, hvordan programmet bedst kan videreudvikles.
Læs mere om Poul Schultz på www.cbs.dk
1. Baggrund
Privat Sektor Programmet blev etableret i 1993 som et pilotprojekt og er siden blevet en fast del af Danidas bilaterale bistandssamarbejde og udvidet til at omfatte alle Danidas programsamarbejdslande samt Sydafrika.
PS-programmet har til formål at bidrage til den økonomiske og sociale udvikling i u-landene gennem rådgivning og økonomisk støtte til etablering af samarbejder mellem virksomheder i Danmark og virksomheder i modtagerlandene.
Foranlediget af rapporter fra TV 2 og navnlig 3F har der i den seneste måneds tid været rejst politisk kritik af PS-Programmet, som kritiseres for at være støtte til dansk erhvervsliv snarere end bistand til udviklingslandene. Denne debat har rejst en række principielle spørgsmål om Privat Sektor Programmet.
2. Formål
Som svar på denne kritik iværksættes en konsultationsproces om Privat Sektor Programmet, som gennem en dialog med PS-programmets interessenter har til formål at skabe en fælles, fremadrettet dialog, som kan bidrage til at styrke og videreudvikle programmet med mulighed for at justere programmet, hvor det er relevant.
Processen forankres i en til formålet etableret projektgruppe i Udenrigsministeriet, som med bistand fra en proceskonsulent og i dialog med en ligeledes til formålet etableret referencegruppe udarbejder en analyserapport om centrale programpolitiske aspekter og med forslag til evt. en videreudvikling af PS-programmet.
4. Opgaver
Baseret på en gennemgang af foreliggende rapporter, dokumenter, høringer af alle relevante interessenter, evt. suppleret af virksomhedsbesøg i Danmark og i udlandet, egne iagttagelser og vurderinger skal proceskonsulenten i samarbejde med referencegruppen udarbejde en rapport, som bl.a. skal belyse følgende spørgsmål:
4.1. Gør PS-programmet en forskel i udviklingslandene?
Ved at Danida deltager som facilitator i etableringsfasen udvides mulighederne for at etablere et kommercielt og udviklingsmæssigt samarbejde mellem danske virksomheder og virksomheder i u-landene, som kan danne grundlag for overførelse af dansk teknologi og dansk investeringer til gavn for den sociale og økonomiske udvikling i modtagerlandet.
Proceskonsulent og referencegruppe foretager en vurdering af, hvorledes Privat Sektor Programmet forholder sig til de overordnede bistandspolitiske vedtagelser samt til modtagerlandenes behov og prioriteringer.
4.2. Hvad er udviklingseffekten, og hvordan måles den?
Ved bedømmelsen af en ansøgning om midler fra PS-programmet lægges der vægt både på projektets kommercielle muligheder og dets udviklingsmæssige perspektiver.
Frem til 2001 blev der ikke foretaget en ensartet, systematisk indsats for at dokumentere den forventede udviklingseffekt af PS-projekterne. Derfor indførtes medio 2003 et sæt af 10 centrale indikatorer i takt med igangsættelse af nye PS-aktiviteter. De første konsoliderede resultater vil foreligge i efteråret 2005.
Bl.a. beskæftigelseseffekten er blandt de centrale indikatorer.
4.3. Bør Privat Sektor Programmet rettes mod bestemte danske virksomhedsstørrelser og bestemte erhvervssektorer ?
Ca. 8 pct. af Privat Sektor Programmets bevillinger er gået til danske virksomheder med mere end 250 ansatte. Resten af bevillingerne er gået til, hvad der kan kaldes mindre og mellemstore virksomheder.
Projekterne vedrører et bredt sket af erhvervssektorer, landbrug, fiskeri, skovbrug, søfart, transport og servicesektoren. Projektporteføljen afspejler i store træk den generelle danske erhvervsstruktur.
Proceskonsulent og referencegruppe anmodes om at foretage vurdering af, hvorvidt og i givet fald hvorledes, kravene til de deltagende danske og udenlandske virksomheder bør ændres eller om programmet bør begrænses til bestemte erhvervssektorer.
4.4. Sammentænkning af bistandsinstrumenter?
En nylig opsamling på den række af evalueringer, der har været gennemført af Danmarks forskellige erhvervsinstrumenter – den såkaldte meta-evaulering – konkluderede, at Danmarks udvalg af instrumenter var passende og moderne, men at de forskellige instrumenter ikke var tilstrækkeligt koordinerede, f. eks. i forhold til indsatsen vedr. erhvervsskoler.
Proceskonsulent og referencegruppe foretager en vurdering af Privat Sektor Programmets samspil med de øvrige erhvervsrelaterede bistandsinstrumenter og evt. fremkomme med forslag, som kan bidrage til at øge målopfyldelsen i modtagerlandene og øge gennemslagskraften i forhold til dansk erhvervsliv m.h.p. at sikre en fortsat tilgang af interesserede danske virksomheder.
4.5 Andre ændringer
Proceskonsulenten og referencegruppen opfordres til at fremkomme med evt. andre forslag som efter gruppens opfattelse kan bidrage til at sikre, at PS-programmet bliver mere effektivt og får en større målopfyldelse.
5. Metode
Konsultationsprocessen baseres på en aktiv inddragelse af PS-programmets interessenter. Ligeledes skal konsultationsprocessen så forsøge at inddrage det lokale perspektiv.
Proceskonsulenten har til opgave, at
– På grundlag af foreliggende dokumentation og tidligere undersøgelser – som efter behov kan blive suppleret af egne undersøgelser – foretage en analyse og en beskrivelse af en række centrale programpolitiske spørgsmål, som grundlag for drøftelser i referencegruppe og som grundlag for en konference afholdelse og endelige rapport
– I samarbejde med udenrigsministeriet/Danida forberede og arrangere en konference i Danmark med danske og udenlandske interessenter og 1- 2 seminarer i PS-landene.
– Udarbejde udkast til den endelige analyserapport, med konkrete anbefalinger til, hvordan Privat Sektor Programmet kan styrke og udvikle sin bistandsfaglige profil.
7. Tidsplan
I lyset af den overordnede tidsplan – jf. nedenstående – udarbejdes i nærmere samarbejde med konsulenten en detaljeret arbejds- og tidsplan.
Konsultationsprocessen vil finde sted fra august til december 2005:
Juni – august:
– Indgåelse af aftale med Proceskonsulent
– Etablering af referencegruppe
August-september:
– Indledende møde i referencegruppen
– Konference med deltagere fra modtagerlandene som optakt til konsultationsprocessen.
– Gennemgang af dokumentationsmateriale og data indsamling ved konsulent
– Intern gennemgang af administrations- og monitoreringsredskaber ved KVA
– Foreløbig orientering af Udenrigsudvalget om arbejdets igangsætning.
Oktober
– Andet møde i referencegruppen
– Seminarer i Bangladesh og Uganda.
November
– Tredje møde i referencegruppen
– Formulering af anbefalinger
– Orientering af regeringspartiernes politiske ordførere.
December
– Analyserapport foreligger
– Drøftelse i Danidas Styrelse
– Drøftelse i Udenrigsudvalget
– Implementering
8. Rapportering
Proceskonsulenten skal senest den 1. september 2005 udarbejde en synopsis for det fortsatte arbejde, som kan blive drøftet på et indledende møde med referencegruppen.
Materialet skal dernæst videreudvikles med udgangspunkt i drøftelserne dels på den konference, som planlægges holdt i september 2005 og dels på de planlagte seminarer i modtagerlandene. Efter en fornyet drøftelse med referencegruppen oktober 2005 søges materialet frem til november 2005 færdig-bearbejdet til et foreløbigt rapportudkast.
Materialet skal dernæst færdigudvikles, så der efter en fornyet drøftelse i referencegruppen i november kan udarbejdes et udkast til endelig rapport, som kan forelægges Udviklingsministeren primo december 2005.
9. Baggrundsdokumenter
Bl.a. følgende rapporter og publikationer bidrager med baggrundsinformation:
Rigsrevisionens beretning nr. 8/02 om privatsektor programmer i udviklingslande. Rigsrevisionens beretning
Samling af avisartikler fra programmets levetid
§20 spørgsmål og svar
Review af privat sektor konceptet og dets gennemførsel (november 1995)
Review Rapport. Danidas Privat Sektor-program (september 1999)
Evaluation. Privat Sector Development Programme (oktober 2001)
Meta-Evaluation: Private and Business Sector Development Interventions (december 2004)
Diverse vejledningsmateriale til virksomhederne.
KOMMISSORIUM for analysen
Baggrund
En styrkelse af den private sektor er afgørende for at tiltrække de nødvendige investeringer til sikring af en bæredygtig økonomisk vækst i de danske programsamarbejdslande.
PS-programmet har til formål at bidrage til den økonomiske og sociale udvikling i udviklings-landene gennem rådgivning og økonomisk støtte til etablering af samarbejder mellem virksomheder i Danmark og virksomheder i de danske programsamarbejdslande.
Udviklingsministeren har overfor Udenrigsudvalget tilkendegivet, at Udenrigsministeriet på grundlag af brede konsultationer vil gennemføre en analyse af PS-programmet og dets administration.
Formål
Formålet med gennemgangen vil være at sikre, at PS-programmet bedst muligt bidrager til den samlede danske udviklingsindsats i overensstemmelse med fattigdomsorienteringen og regeringens politik, som den er fastlagt i Regeringens bud på nye prioriteter for dansk udviklingsbistand 2004-2008.
Endvidere er det ønsket gennem en konsultations-proces at skabe en bred forståelse for og enighed om vigtigheden af at inddrage den private sektor i udviklingsprocessen.
Metode
Gennemgangen vil i tillæg til en til formålet etableret projektgruppe i Udenrigsministeriet omfatte en aktiv inddragelse af programmets brugere og interessenter i en proces, hvor der etableres en referencegruppe, som tilknyttes en ekstern proceskonsulent.
Referencegruppen som forventes at holde ca. 3 møder, vil omfatte danske erhvervsorganisationer og LO, forskere samt virksomheder, der har været inddraget i programmet over årene. Endvidere vil Udenrigsministeriet foretage en gennemgang af de administrative procedurer.
I forbindelse med analysen vil der blive holdt en konference i Danmark og 1-2 seminarer i de danske programsamarbejdslande. Sideløbende hermed vil ministeren foretage politiske konsultationer. Analysen vil bl.a. blive baseret på tidligere undersøgelser, herunder evalueringen fra 2001 og Rigsrevisionens undersøgelse fra 2003.
I samspil med referencegruppen vil ministeriet udarbejde en rapport, som med afsæt i bl.a. nedenstående spørgsmål vil formulere konkrete anbefalinger til, hvordan Privat Sektor Programmet evt. kan styrkes og udvikle sin bistandsfaglige profil.
– Gør Privat Sektor Programmet en forskel i u-landene?
– Hvad er udviklingseffekten, og hvordan måles den? Hvilke elementer er afgørende for en vellykket indsats?
– Hvilke danske og lokale virksomheder skal medvirke i Privat Sektor Programmet og hvordan ?
– Konkrete ændringer i programtilrettelæggelsen og programindholdet som kan bidrage til at øge udbyttet af programindsatsen.
– Hvorledes kan der gennem øget samspil med de øvrige bistandsinstrumenter sikres en bedre målopfyldelse.
Referencegruppen opfordres desuden til at fremkomme med evt. andre forslag som efter gruppens opfattelse kan bidrage til at sikre, at PS-programmet får en større målopfyldelse.
——–
PS-programmet har siden 1993 støttet et stort antal samarbejder mellem virksomheder i Danmark og udviklingslandene. Programmet gælder for alle Danmarks 16 programsamarbejdslande og Sydafrika. Bevillingen til PS-programmet er i 2005 på 155 mio. kr.
Spørgsmål om analysen rettes til kontorchef i Danida, Franz-Michael S. Mellbin, tlf. 33 92 02 61.