Evaluering: Dansk bistand sikrer rent vand til 5,8 mio. – kniber med latriner

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dansk udviklingsbistand sikrede i perioden 1999-2005 5,8 mio. mennesker i 7 af verdens fattige lande bedre adgang til rent drikkevand og 3,8 mio. bedre sanitære forhold.

Det fremgår af en ny evaluering af Danmarks støtte til vand og sanitet fra 1999 til 2005 i Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Egypten, Ghana, Uganda og Vietnam.

Evalueringen dokumenterer ikke bare den konkrete effekt af Danmarks støtte til de 7 lande, men roser også Danmark for at bidrage til at sikre høj international bevågenhed om fattiges adgang til vand og sanitet.

Og det er nødvendigt, for selv om der er sket pæne fremskridt i de lande, Danmark har støttet, skal udviklingen gå meget stærkere, hvis landene skal nå 2015 Målene om at halvere antallet af personer uden adgang til rent drikkevand og til forbedrede sanitære forhold.

Det kniber især på sanitetsområdet. Indsatsen for bedre sanitære forhold lider bl.a. under, at ingen har det samlede ansvar for sanitet i landene, og at ansvaret dermed falder mellem flere stole. Det skal ændres, hvis bistanden til sektoren skal blive mere effektiv.

Donorer – heriblandt Danida – er desuden mere tilbøjelige til at støtte vandforsyning end latriner og kloakker. Og det samme er regeringerne i u-landene. Ikke desto mindre er der især i fattige lande grund til at forstærke indsatsen, fordi elendige sanitære forhold går alvorligt ud over sundheden.

Evalueringen understreger dermed, at der er god grund til, at 2008 er udnævnt til Internationalt Sanitetsår, og at det bør udnyttes til at ofre sanitet langt større opmærksomhed.

Et andet problem er, at der findes alt for få pålidelige data om vandforsyning og sanitet, og det gør det vanskeligt at prioritere indsatsen og måle dens resultater. Evalueringen anbefaler generelt – ikke bare over for Danida – at der i sektoren gøres mere ud af dataindsamling og fokuseres mere på drift og vedligeholdelse.

Danida anerkendes i modtagerlandene for sin vedholdende og langsigtede støtte til vand og sanitet og for på et tidligt tidspunkt at arbejde for de nye principper i udviklingsbistanden, der blev knæsat i Paris-erklæringen om Bistandseffektivitet i 2005.

Danida har i alle landene skubbet meget aktivt på for øget samarbejde og koordinering i vand- og sanitetssektoren.

Alligevel blev langt det meste af støtten i evalueringsperioden givet som mere eller mindre traditionel projektstøtte, fordi modtagerlandene stadig var mest gearede til at modtage projektstøtte i denne sektor.

Danida er siden kommet længere med at efterleve Paris-principperne om at tilpasse sig modtagerlandets nationale politik, strategi og handlingsplan. Men det kræver, at sådanne nationale planer findes, og at der er lokal kapacitet til at tage ejerskab for dem, og det kniber stadig i flere af landene.

Et dansk sammendrag af evalueringen kan læses og bestilles på www.evaluering.dk eller bestilles hos Danidas Evalueringskontor, tlf. 33 92 10 83. Den fulde rapport og bilag samt baggrundsrapporter kan downloades fra ovennævnte hjemmeside.

Yderligere oplysninger hos chefen for Danidas Evalueringskontor Ole Winckler Andersen, Udenrigsministeriet, tlf. 33 92 02 36, e-mail [email protected]