Udenrigsminister Lene Espersen og udviklingsminister Søren Pind er tilfredse med at valget i Sudan, der blev afholdt mellem den 11. til den 15. april rent faktisk blev afholdt på trods af boykot og uregelmæssigheder.
– Jeg vil gerne lykønske det sudanesiske folk med, at de endelig har fået mulighed for at give deres mening til kende, lyder det fra udenrigsministeren.
– Valgene har ikke været eksemplariske og løser ikke i sig selv Sudans problemer, men de er én af flere vigtige milepæle i freds- og demokratiseringsprocessen. Det er vigtigt, at Sudans kommende regering retter op på de mange problemer i valgprocessen. De næste 16- 18 måneder byder på store udfordringer, herunder folkeafstemning om Sydsudans status og fredsaftalens udløb. Danmark vil fortsat sammen med EU fremme en fredelig udvikling og fredsaftalens gennemførelse, samtidig med, at vi støtter den Internationale Straffedomstols indsats mod forbrydelser mod menneskeheden i Sudan.
Og udviklingsministeren supplerer:
– Jeg glæder mig over, at det sudanesiske folk på trods af mange svagheder i valgprocessen endeligt har fået lov at afgive deres stemme. Noget, som vi tager for givet, men som har været nægtet Sudans befolkning i mange år. Danmark har ydet et betydeligt bidrag til gennemførelsen af dette vigtige valg, som nu må følges op med yderligere tiltag for at fremme fred, frihed og demokrati i Sudan. Her er det ikke mindst vigtigt, at erfaringerne fra valgene indgår i forberedelsen af den kommende folkeafstemning om Sydsudans status i 2011, og at alle får mulighed for at komme frit til orde.
Baggrund
Der er i perioden den 11-15. april 2010 gennemført valg til alle politiske niveauer i Sudan, herunder præsidentposten for samlingsregeringen og for Sydsudan. Valgene er de første flerpartivalg i 24 år.
Der har i forbindelse med valgene været udsendt en EU valgobservatørmission med deltagelse af ca. 120 observatører, heraf seks danske. Missionen har den 17. april udsendt en foreløbig vurdering af valgene, hvori det fremhæves, at gennemførelsen af valgene udgør et vigtigt led i gennemførelsen af 2005 fredsaftalen, og at valgdagene er forløbet fredelig og roligt – trods store logistiske udfordringer – men også at valgene bl.a. blev påvirket af oppositionens tilbagetrækning af kandidater i Nordsudan og af forskelsbehandling fra myndighedernes side
EU’s valgobservatørmission fortsætter valgovervågningen og optællingen af stemmerne, som først ventes afsluttet de kommende dage. Valgresultatet forventes først offentliggjort torsdag den 22. april.
Valgene er gennemført i henhold til fredsaftalen af 2005 og er en del af den forhandlede demokratiseringsproces. Valgene har været særdeles komplicerede at tilrettelægge, idet hver stemmeberettiget har afgivet op til tolv stemmer og ikke har tidligere erfaring med at stemme. Mere end 70 partier har opstillet kandidater til valgene. Gennemførelsen af valgene i Darfur har været vanskelige, da en stor del af de flere millioner internt fordrevne ikke er blevet registreret, og store områder i Darfur er utilgængelige på grund af sikkerhedssituationen. Dette har medført, at EU valgobservationsmissionen har besluttet ikke observere valgene i denne del af Sudan.
Danmark har støttet forberedelse og gennemførelse af valgene med i alt 40 mio. kr.. Støtten er ydet gennem FN’s udviklingsprogram i samarbejde med andre donorlande.
Udover valgene byder 2010-2011 på betydelige udfordringer for Sudan og det internationale samfund. Nord-syd fredsaftalen i Sudan kommer til sin afslutning i juli 2011, og forinden skal der afholdes folkeafstemning om Sydsudans fremtidige status som enten selvstændig nation eller en form for føderation med Sudan.
Den internationale Straffedomstol har i 2009 udstedt en arrestordre mod præsident Bashir. Danmark værner om den Internationale straffedomstols uafhængighed og insisterer på, at Sudan skal samarbejde med domstolen.
Fakta om dansk bistand til Sudan
Danmark har siden Nord-Syd fredsaftalens indgåelse i 2005 ydet støtte til udvalgte elementer af fredsaftalens gennemførelse. Det danske bistandsprogram på 500 mio. kr. over fem år har omfattet både humanitære, nærområde- og genopbygningsindsatser.
Nærområdeindsatserne omfattede dels støtte til flygtninge i Kenya og Uganda, dels bidrag til tilbagevenden og reintegration af såvel flygtninge som internt fordrevne i Sudan.
Genopbygningsindsatserne har dels været rettet mod grundskoleuddannelse, dels mod gennemførelsen af en folketælling som et vigtigt element i forberedelsen af valg. Hertil kommer støtte til indførelse af retsstatsprincipper i de tre områder Syd Kordofan, Blå Nil og Abyei og i Sydsudan, og fremme af decentrale planlægningsprincipper i regionen ved Det Røde Hav. Der er endvidere ydet et mindre bidrag til Verdensbankens multi-donor fond til genopbygning af Sydsudan.
Det er besluttet at fortsætte den danske bistand i perioden 2010-11 med i alt 204 mio. kr. Det langsigtede mål for den danske bistandsindsats er fred og stabilitet i Sudan via gennemførelse af fredsaftalen. Indsatsen omfatter støtte til demokratisk regeringsførelse, forsoning og bæredygtige serviceydelser, samt beskyttelse af flygtninge og sårbare grupper.
Sudan har gennem en årrække været en af de største modtagere af dansk humanitær bistand. Støtten omfatter basal nødhjælp og begyndende genopbygningsaktiviteter inden for en bred vifte af sektorer; fødevarehjælp, beskyttelse, sundhed, ernæring, vand og sanitet, uddannelse og landbrug. Den humanitære bistand er primært rettet mod sårbare befolkningsgrupper i Sydsudan og Darfur.
Udover Danmark støtter også en lang række andre lande gennemførelsen af fredsaftalen i Sudan. USA og EU er de største bidragsydere, men også Storbritannien, Norge og Nederlandene yder væsentlige bidrag.