Folkekirkens Nødhjælp spiller ud: Absolut åbenhed om korruption og svindel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælp offentliggør nu en rapport med alle korruptionssager gennem de sidste 5 år, skriver organisationen på sit website fredag.

En forretningsfører i en genbrugsbutik i Danmark stikker pengene i egen lomme.

En medarbejder i DR Congo køber nødhjælpsudstyr til overpris af sin fætter.

Forfalskede kvitteringer dækker over, at skoler i Uganda aldrig har fået udbetalt den aftalte støtte.

Det er konkrete sager som disse, Folkekirkens Nødhjælps kontrolsystemer hvert år slår ned på.

Mere åbenhed er nøgleordet bag det seneste initiativ for at bekæmpe korruption og svindel i Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

Initiativet skal ikke mindst ses på baggrund af “Nyhedsavisen”s og TV 2s afsløringer i august af hundredvis af sager om korrruption og svindel med danske bistandsmidler. Sager hvoraf flertallet vel at mærke aldrig var kommet offentligheden for øre.

Folkekirkens Nødhjælp gik relativt hurtigt ud og proklamerede absolut åbenhed om sådanne sager, og det er på den baggrund, at den store humanitære organisation nu spiller ud som første NGO herhjemme.

Ingen andre betydelige aktører i u-landsmiljøet er kommet op med noget tilnærmelsesvist tilsvarende.

ÅBENHED FREM FOR ALT

Nødhjælpen har nu udarbejdet en samlet oversigt over de seneste 5 års korruptionssager, og fremover vil nye sager og opdateringer straks blive lagt på hjemmesiden.

I forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet vil der blive udarbejdet en årlig oversigt over alle sager – og tiltagene til at bekæmpe korruption.

KOSTER IMMERVÆK

Gennem de seneste 5 år har Folkekirkens Nødhjælp haft 15 afsluttede og 3 uafsluttede sager i størrelsesordenen fra 250 kroner til 666.000 kroner.

Bedragenes størrelse er sammenlagt knap 1,9 millioner kr. over de 5 år – hvoraf det er lykkedes at få 85.000 kr. tilbage.

Sagerne skal ses i forhold til, at Folkekirkens Nødhjælp årligt har over 500 projekter og en samlet årlig omsætning på ca. 400 millioner kr.

Beløbet udgør således under én promille af den samlede omsætning.

VIL GERNE SES I KORTENE

– Af og til hører jeg fra folk, at det hele går op i korruption. Rapporten viser, at det gør det ikke. Og den dokumenterer, hvordan vi arbejder for at undgå svindel og korruption. Vi vil gerne kigges i kortene – også i den slags sager, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær.

Se yderligere dokumentation på http://www.noedhjaelp.dk/anti-korruption

Her findes også omtale af de enkelte sager.

Yderligere oplysninger hos:

Generalsekretær Henrik Stubkjær, mobil 29 70 06 00
International chef Christian Friis Bach, mobil 25 33 77 11
Sekretariatschef Peter Bo Larsen, mobil 29 70 06 01