Det er nu lidt over 3 år siden Andelskassen Merkur introducerede sin “Konto for Bæredygtig Verdenshandel”, hvor pengeinstituttets kunder via deres indskud kan være med til at fremme fair finansiering for producenter i u-landene.
Det sker ved at tage del i risikoen samtidig med der spares op. Og pengene falder på et tørt sted. For mange producenter kan det nemlig være et stort problem at låne penge i banken, fordi de ikke kan stille tilstrækkelig sikkerhed, fremgår det af det seneste elektroniske nyhedsbrev mandag for “Verdenshandelskontoen”.
Nyhedsbrevet konkluderer, at det er gået over al forventning med den nye konto.
Merkur har i dag godt 1,6 mio. kr. at arbejde med til kreditter i u-lande. Det gennemsnitlige indestående på kontiene har stabiliseret sig omkring 15.000 kr., og det er ikke mindre end 50 procent over, hvad Merkur forventede, da kontoformen blev indført i marts 2005.
I februar 2006 stod der således i indlån på Kontoen for Bæredygtig Verdenshandel
854.000 kr. mod 1.599.914 kr. pr. 28 juli i år.
Siden introduktionen har Merkur ikke gennemført kampagner for at få flere Verdenshandelskonti, da “erfaringen viser, at det tager tid at etablere kontakt til nye kreditprojekter, hvorfor vi har prioriteret denne aktivitet. Vi har derfor ikke villet oparbejde for stort et indlånsoverskud”, hedder det.
Og videre:
“Nu er tiden imidlertid inde til igen at gøre opmærksom på Verdenshandelskontoen som en opsparingsmulighed, hvis man vil fremme arbejdet i u-lande. Kreditgivningen til projekter i Syd er nemlig i kraftig vækst. Vi vil derfor opfordre eksisterende kunder til at udbrede kendskabet om Verdenshandelskontiene til private og professionelle netværk, så Merkur får mulighed for at give kredit til flere projekter i Syd”.
Udlånene på Verdenshandelskreditterne er således steget fra et samlet kreditmaksium pr. 18 august 2006 på 490.000 kr. til 1.496.617 kr. pr. 24 juli i år.
Her følger beskrivelse af en række projekter:
Coatlahl i Honduras
Siden introduktionen har Merkur ydet Verdenshandelskreditter til 5 initiativer. Den første verdenshandelskredit er givet kooperativet Coatlahl i Honduras, som omfatter 150 familier i regnskoven. Familierne lever under yderst fattige forhold med en middelindkomst på under 250 US dollar om året. Kooperativet har med rådgivning fra den danske NGO Nepenthes og udviklingsmidler fra Danida opnået en FSC-certificering, som sikrer en bæredygtig udnyttelse af regnskoven, samtidig med at skovarbejderne får en rimelig løn for deres arbejde.
Coatlahl har med eksporten af FSC-certificerede træriste og havemøbler til Norden og Verdenshandelskreditten i Merkur opbygget en kapacitet, som har betydet, at de kan få kredit i en lokal bank på samme vilkår som i Merkur.
Verdenshandelskredittens mission kan dermed siges at være opfyldt. Nye og større eksportordrer til Coop gør dog, at Coatlahl atter har fået en Verdenshandelskredit i Merkur.
Man kan læse mere på www.coatlahl.com og www.nepenthes.dk
Bageriet Aurion
Den anden verdenshandelskredit er givet til den danske importør Bageriet Aurion. Kreditten vedrører avl og forarbejdning af økologisk quinua fra Bolivia og er udviklet af den danske NGO Caritas med støtte fra Danida.
Aurion har fået Verdenshandelkreditten, så de kan forudbetale leverancerne af quinua fra grossisten Andean Valley i La Paz i Bolivia. Det ville have været vanskeligt uden en Verdenshandelskredit, da Aurion ikke alene kan bære hele risikoen ved at betale forud.
Med importen er Aurion med til at forbedre eksistensgrundlaget for godt 175 familier eller små 1.000 personer på Bolivias højslette. Aurion importerer både selve quinua-melet og biproduktet ved afskalningen, der anvendes som økologisk fodertilsætningsmiddel.
Det betyder, at den samlede pris på quinuaen bliver meget favorabel for leverandørerne. Pt. arbejder Aurion og bondeorgaisationen Cedienku i Bolivia på at få en Max-Havelaar-certificering, så quinuaen fremover også bliver Fairtrade ud over at være økologisk. Det vil de danske grossister gerne have af hensyn til forbrugerne.
Man kan læse mere på www.aurion.dk og www.caritas.dk
Fair Trading
Den tredje verdenshandelskredit er givet til den danske importør Fair Trading ApS. Fair Trading importerer direkte fra 13 producentorganisationer i 9 lande og bruger Verdenshandelskreditten i Merkur til at forudbetale større leverancer fra Fairtrade producenterne i Syd – særligt fra de 4 producentkooperativer EMA i Indien, SIPA i Indien, APIKRI i Indonesien og HEED Handicrafts i Bangladesh.
Med denne forudbetaling er Fair Trading med til at støtte arbejdet og sikre indkomsten for flere tusinde mennesker og deres familier i syd, som er tilknyttet kooperativerne.
Fair Trading importerer en mængde varer inden for brugskunst, tøj, tekstiler, smykker m.m. Med gennembruddet for Fairtrade i 2007 går salget hos Fair Trading strygende, og behovet for Verdenshandelskreditten må forventes at blive endnu større i fremtiden, særligt op til den store julehandel.
Man kan læse mere på www.fairtrading.dk
African Organic i Uganda
Den fjerde verdenshandelskredit er ydet til den afrikanske økologiske producent African Organic/Amfri Farms Ltd, som er et familieejet foretagende i Uganda. Firmaet driver selv en stor gård 85 km nord for Kampala og har derudover 150 såkaldte ”outgrowers” knyttet til sig – selvstændige bønder, der leverer ca. 80 procent af varerne.
Varerne omfatter vanille, ingefær, chili, æblebananer, papaya, ananas, aubergine, avocado, mango, passionsfrugt, citrongræs m.m. som importeres af den danske grossist Solhjulet. African Organic er endvidere under omlægning til biodynamisk drift, ligesom der arbejdes på en FLO/Max Havelaar certificering og flere nye produkter.
Siden første Verdenshandelskredit har Merkur udvidet samarbejdet med African Organic, da Solhjulets import af de økologiske varer fra Uganda er blevet en succes. Der har dog også været problemer med leverancerne fra African Organic, bl.a. på grund af urolighederne i Kenya. Der har ikke været tab i den forbindelse, men det afspejler at udviklingsarbejdet i Syd kan være sårbart.
African Organic har deltaget på Biofach messen i Tyskland i februar og fået kontakt til flere nye kunder, så der gennem Solhjulet også eksporteres til andre europæiske grossister. Derfor er kreditbehovet øget væsentligt.
Man kan læse mere på www.solhjulet.dk
Andean Valley i Bolivia
Den femte Verdenshandelskredit er givet til grossistfirmaet Andean Valley i La Paz i Bolivia til eksport af økologisk quinua til Aurion i Danmark. Kreditten supplerer den tidligere givne Verdenshandelskredit til Aurion, og kreditten er noget større på grund af et stigende aktivitetsniveau.
Andean Valley er et lille familieejet firma, som har en økologisk certificering og opkøber quinua fra bjergbønder i hele Bolivia. Merkur traf Javier Fernandez fra Andean Valley på Biofach messen i Tyskland i februar, og de første drøftelser om en Verdenshandelskredit blev indledt her.
Siden Aurion introducerede quinua i Danmark, er salget steget med flere hundrede procent, og flere store aktører på det danske dagligvaremarked har taget quinua med i sortimentet, bl.a. Urtekram.
Morgenmadsproduktet ”Den flade maves grød”, som indeholder 30-40 procent quinua, er blevet den største succes til dato i Aurions historie, og Aurion kunne sælge det dobbelte, hvis leverancerne holdt trit med efterspørgslen.
Men der er rift om quinuaen. Efterspørgslen er steget på verdensmarkedet på grund af quinuaens ernæringsmæssige kvaliteter, hvilket sammen med den generelle prisudvikling på grund af fødevarekrisen betyder, at prisen på økologisk quinua ligger ca. 30 pct. højere end Fairtrade mininumsprisen.
For at fastholde leverancerne fra bjergbønderne i Bolivia må Andean Valley derfor kunne betale kontant ved leveringen, hvis handlen ikke skal gå til anden side.
Samtidig er der er høje omkostninger til rensning og afvaskning af quinuaen inden afskibningen til Danmark. Og for at dække efterspørgslen kommer der flere og nye bønder til, som Andean Valley skal instruere i de økologiske produktionsmetoder.
I de kommende år må der derfor forventes betydelig aktivitetsstigning og dermed et tilsvarende øget kreditbehov hos Andean Valley i Bolivia.
Man kan læse mere på www.andeanvalley.com
Udvikling af lånefond
Behovet for Verdenshandelskreditter vil stige i de kommende år, og Merkur har allerede kontakt til nye mulige kreditprojekter. Arbejdet med Verdenshandelskreditter har tillige vist, at der er behov for anlægs- og driftskapital hos producenterne i Syd.
Både hos bondeorganisationen Cedienku i Bolivia og hos African Organic i Uganda har producenterne ytret ønske om at låne penge til bl.a. køb af lastbiler, køleanlæg, pakkemaskiner og bygninger. Det er et område som Verdenshandelskreditterne ikke dækker, da de kun vedrører kredit i forbindelse med konkrete ordrer fra Skandinavien.
Merkur har i samarbejde med Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) indgået en aftale om at etablere et udlånsselskab (lånefond), som skal yde lån til producenter i Syd. Selskabet etableres som et A/S med 50 pct. ejerskab til IFU, mens resten fordeles mellem NGOer, Merkur og private.
Selskabets direktør bliver Merkurs direktør, ligesom Merkur også står for den daglige forvaltning af lånene.
For at kunne optage lån i selskabet skal låntager – som ved Verdenshandelskreditterne – i udgangspunktet have en certificering enten som økologisk eller biodynamisk virksomhed, jf. certificeringer hos IFOAM eller Demeter
fair trade virksomhed, jf. reglerne fra FLO og IFAT bæredygtig skovbrugsproduktion, jf. certificeringen hos FSC
I forbindelse med udviklingen af udlånsselskabet har Merkur fået en Danida-bevilling under PPP-programmet (Public Private Partnership), og Merkur og IFU har i juni på en studierejse besøgt Triodos Bank og Oikocredit i Holland, SIDI i Frankrig og Shared Interest i England, som har mange års erfaring med mikrokreditter, handelskreditter og faste lån til producenter i u-lande.
Besøgene bekræfter, at der er et behov for at yde lån til producenter i u-lande, og at behovet herfor ikke er dækket ind med det nuværende låneudbud. Samtidig viser erfaringerne, at arbejdet med sådanne lån kræver et indgående kendskab til de enkelte brancher og landeforhold og et stort kontaktnet til mulige låneprojekter.
Det er derfor opmuntrende, at både Triodos Bank, Oikocredit, SIDI og Shared Interest har tilkendegivet, at de vil samarbejde med det nye udlånsselskab – enten i form af rådgivning eller ved at vi samarbejder om långivningen (syndikerede lån).
I efteråret vil Merkur og IFU præsentere udviklingen i Verdenshandelskreditterne og det nye udlånsselskab for de danske u-landsorganisationer, ligesom man planlægger studiebesøg hos producenter, ambassader og grossister i Syd for at komme helt i detaljer med långivningsproceduren.
Herefter forventer det etiske pengeinstitut at præsentere den nye investeringsmulighed overfor såvel Merkurs kunder som offentligheden.
Man kan læse mere om Merkurs partnere på:
www.ifu.dk
www.triodos.nl
www.oikocredit.org
www.sidi.fr
www.shared-interest.com