Søren Hougaard: Hvis freden skal holde i det nordlige Uganda, må der hjælp og udvikling til

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En fredsaftale for det nordlige Uganda er nært forestående efter 2 årtiers blodig borgerkrig.

I den anledning siger chefen for Røde Kors i Østafrika og på Afrikas Horn, danskeren Søren Hougaard (tidl. formand for Mellemfolkeligt Samvirke):

– Holdbarheden af freden vil afhænge af, om der kan skabes udvikling i Norduganda. I de mere end 15 år, konflikten har varet, er der investeret meget i nødhjælp og støtte til befolkningens umiddelbare overlevelse. Nu er der behov for store investeringer i den grundlæggende genopbygning af samfundet.

– Investeringer i uddannelse, vand, sanitet, sundhed og infrastrukturer skal skabe det grundlag, som kan sætte udviklingen i gang igen. Naturressourcer og menneskelige ressourcer er i stor udstrækning til stede. Så lige som Europa skulle hjælpes efter 2. verdenskrig til at opbygge stabile samfund, vil det samme være påkrævet i Norduganda – hvis freden skal holde.

Søren Hougaard fremhæver et andet forhold:

– Det må respekteres, at folk ikke fra den ene dag til den anden kan flyttes fra de store centrale flygtningelejre ud til de lokale områder, de flygtede fra for 15 år siden. Det vil være nødvendigt at støtte transformationslejre, hvor befolkningen kan bosætte sig i lejre tættere på deres jorde i en overgang, indtil der kan garanteres sikkerhed og grundlæggende infrastrukturer i de lokalområder, de kommer fra.

– Der vil stadig være bevæbnede bander af endnu ikke afvæbnede soldater, som stadig skaber – og i nogen tid fremover – vil skabe usikkerhed og utryghed. Derfor er det uforsvarligt at ”tvinge” folk til at flytte ”helt hjem” med det samme.

Man kan læse om Dansk Røde Kors arbejde i Uganda på
http://drk.dk/sw3377.asp