Kronprinsesse Mary til Uganda

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I sin egenskab af protektor for Dansk Flygtningehjælp rejser Kronprinsesse Mary til Uganda i Østafrika søndag den 28. september, hvor hun blandt meget andet skal besøge flygtninge og fordrevne i deres lejre, skriver organisationen en pressemeddelelse torsdag.

Siden februar i år har det nordlige Uganda for første gang i 21 år oplevet fred. En aftale mellem regeringen i Kampala og oprørsbevægelsen Lords Resistance Army (LRA) har sammen med roligere forhold i det sydlige Sudan betydet, at folk nu lever uden samme frygt for røveriske overfald, bortførelser og vold.

I takt med at sikkerheden er blevet bedre, er flygtningene langsomt begyndt at vende tilbage til deres tidligere hjem.

Kronprinsessen vil bl.a. møde flygtningebørn, der ikke kender til et liv uden for lejrene. Hun vil få lejlighed til at tale med familier, der har mistet alt, og se nogle leveforhold, som de fleste danskere har meget svært ved at forestille sig.

Men Kronprinsessen vil også opleve, hvordan Dansk Flygtningehjælp hjælper de mange flygtninge og fordrevne til et bedre liv, og i de mange triste skæbner møde et spirende håb om en ny fremtid – ikke mindst for de mange tusinder af flygtningebørn, hedder det.

Hun besøger samtidig en nation, der i en årrække har været programsamarbejdsland for Danida og modtager betydelig dansk bistand.

Dansk Flygtningehjælp er eneste u-landsrettede organisation, som Kronprinsessen er protektor for. Kronprins Frederik er protektor for Red Barnet og Prins Joachim for CARE Danmark.

Dansk Flygtningehjælps Landsindsamling søndag den 9. november har fokus på flygtningebørn; se også u-landsnyts rubrik “Dansk kalender” under dato 09.11.08.

– I alt er der i verden 20 millioner børn, der er på flugt fra forfølgelse. De lever med frygten for vold og risikoen for at blive bortført som børnesoldater. Mange er blevet borte fra forældre og søskende, og de fleste lider af fejlernæring, siger kommunikationschef i Dansk Flygtningehjælp, Mik Steenberger.

Flygtningehjælpen arbejder i 30 af verdens brændpunkter, hvor flygtninge og andre fordrevne har behov for akut nødhjælp og hjælp til at genopbygge en tilværelse.

Man kan melde sig som indsamler til landsindsamlingen d. 9. november på
http://flygtning.dk/landsindsamling/tilmeld/