”Forestil dig, at du skal dele mad ud til sultne mennesker i en overfyldt flygtningelejr, og at der ganske enkelt ikke er nok til alle. Sådan har jeg det, når jeg skal dele kondomer ud til de unge hjemme i Uganda. Det påvirker mit arbejde med at forebygge hiv, og det er et langt stykke henad vejen USAs skyld”.
Selv om der endnu ikke foreligger nogen systematisk undersøgelse af effekten af USAs politik, har Moses Tumusiime en klar fornemmelse af, hvad og hvem der er skyld i, at Ugandas ry som foregangsland i kampen mod hiv/aids de senere år har fået ridser i lakken.
Det fornemmer han i sit daglige arbejde som frivillig i det projekt om forebyggelse af hiv, som Family Planning Association of Uganda (FPAU) og Sex & Samfund samarbejder om at gennemføre.
– USA må påtage sig en del af skylden for, at der i dag er for få kondomer til rå-dighed for unge. Det er katastrofalt, når man ved, at uddeling af kondomer til unge er med til at bremse spredningen af hiv/aids, siger han.
Når der i Uganda i dag er en kløft mellem et begrænset udbud af kondomer til unge og en langt større efterspørgsel – ifølge FPAU er 35 procent af efterspørgslen netop nu ikke dækket – er en del af baggrunden ifølge Moses Tumusiime, at Ugandas regering har ændret strategi i kampen mod hiv/aids.
Som han ser det, ændrede billedet sig totalt, da præsident George Bush i februar 2004 offentliggjorde sin storstilede plan for bekæmpelsen af aids-katastrofen i de værst ramte lande til en værdi af 15 milliarder dollar over 5 år. Planen hedder PEPFAR.
PEPFAR med betingelser
Til ”The Presidents Emergency Plan for AIDS Relief” – eller PEPFAR som planen kaldes i daglig tale – blev der knyttet betingelser, som kan få vidtrækkende konsekvenser for forebyggelsen af hiv over for unge.
PEPFAR-planen slår fast, at amerikanske bistandsmidler kan anvendes til livsfor-længende medicin og kondom-kampagner for særlige risikogrupper som f.eks. prostituerede og allerede hiv-smittede. Derudover er det også i orden at anvende amerikanske midler til uddeling af kondomer til ægtepar og andre i længerevarende, stabile forhold.
For at få del i de mange amerikanske penge skal modtagerlandenes regeringer forpligte sig til ikke at agitere for brug af kondomer blandt unge. Den betingelse har Ugandas præsident, Yoweri Museveni, accepteret.
Det er bl.a. sket i en tale i Bangkok i 2004, hvor han sagde, at de unge i stedet for at være optaget af kondomer burde fokusere på seksuel afholdenhed inden ægteskabet og troskab under ægteskabet, hvis de vil undgå at blive smittet med hiv.
Det er her, Moses Tumusiime og hans åbenlyse frustrationer kommer ind i billedet.
Som ung-til-ung formidler i hiv-forebyggelsesprojektet i byen Mbarara i det syd-vestlige Uganda, oplever han dagligt konsekvenserne af den amerikanske politik.
– PEPFAR har lavet en del ravage i arbejdet med at forebygge hiv blandt den pri-mære målgruppe for vores projekt, nemlig de unge. De er blevet forvirrede, for de ved ikke, hvad de skal tro på, siger han og uddyber:
– Vores regering udsender et signal om, at der er kondomer nok i Uganda. Det er ikke rigtigt. Alt i alt er der for få kondomer i om-løb. Og de kondomer, der rent faktisk er på markedet, bliver først og fremmest fordelt til prostituerede, allerede hiv-smittede og folk i stabile parforhold.
– Det betyder, at der er tilsvarende færre kondomer til unge som dem i vores målgruppe. Det giver frustration og kaotiske situationer, når vi står og skal fordele de få kondomer, vi har, siger Moses Tumusiime.
Manglende erkendelse og modsatrettede budskaber
Moses Tumusiime har en stærk fornemmelse af, at PEPFAR også er skyld i, at unge mennesker ikke ved, hvad de skal mene om kondomer og prævention.
– Indtil for nogle få år siden sagde Ugandas regering, at sikker sex med kondom er en god måde at bremse spredningen af aids på. Vi siger stadig, at kondomer er hensigtsmæssige i forebyggelsesarbejdet, men den dødbringende forvirring opstår, når regeringen godt hjulpet på vej af USA nu kommer og siger, at kondomer er den lige vej til synd og fortabelse, siger han.
– Det betyder, at de unge dyrker ubeskyttet sex og dermed sætter livet på spil, for der vil altid være nogen, der ikke følger regeringens parole om seksuel afholdenhed indtil ægteskabet og troskab i ægteskabet. Det er nærmest en naturlov, som han udtrykker det.
Sylvia Margaret Namulema, der er ansvarlig for FPAUs klinik i Mbarara, mener, at det er fornuftigt at opfordre til seksuel afholdenhed inden ægteskabet og trofasthed i ægteskabet.
– Den opfordring vil givet få mange til at opgive enhver leg med døden, som sex jo er i Uganda. Men anbefalingen af afholdenhed og trofasthed skal følges op af adgang til kondomer for dem, der ikke kan eller vil holde sig fra sex inden ægteskabet eller dem, der ikke vil være trofast over for deres faste partner. Det handler for mig at se om at turde erkende, hvordan den menneskelige natur er. Unge dyrker sex, uanset om de har kondomer til rådighed, siger hun.
A, B, C og D i Uganda
Officielt bekender Uganda sig til ABC-strategien i bekæmpelsen af hiv/aids.
Aet står for ”Abstain” (afstå/seksuel afholdenhed), Bet står for ”Be faithful” (vær tro/trofasthed) og Cet for ”Condom use” (brug kondom). Altså en strategi, som hviler på 3 søjler, der har lige stor vægt i oplysnings- og forebyggelsesarbejdet.
Sylvia Margaret Namulema:
– Selv om den ugandesiske regering stadig siger, at den lægger vægt på kondomer, er realiteten, at de mange amerikanske penge bliver kanaliseret ud til de ugandesiske lokalsamfund gennem organisationer, der arbejder på et religiøst grundlag, og som for de flestes vedkommende betragter kondomer og andre former for prævention som en legalisering af ubegrænset og hensynsløs seksualitet.
– Det giver en masse ubehageligheder for organisationer som vores, der betragter brug af kondomer som en logisk og nødvendig handling, hvis man af den ene eller anden grund ikke vil eller kan praktisere seksuel afholdenhed før og trofasthed i ægteskabet.
– Det handler i sidste ende om at adgang til prævention er en menne-skerettighed, som skal gælde betingelsesløst for alle mennesker, siger Namulema.
Er der i et aids-ramt land som Uganda ikke kondomer nok til rådighed for andre end prostituerede, hiv-smittede og folk i stabile parforhold, mener Sylvia Margaret Namulema, at regeringen i Kampala burde erstatte det D i ABCD-strategien, som normalt står for Delay (udsættelse af sex) med et D for ”Death”.
Ville ikke skrive under
Senest har FPAU måttet trække sig ud af projektsamarbejdet med en anden ugandesisk organisation om hiv-forebyggelse blandt internt fordrevne unge, udsat for høj smitterisiko i det nordlige konfliktramte Uganda.
Projektet var støttet med amerikanske bistandsmidler. Efter et års samarbejde blev FPAU bedt om at skrive under på, at organisationen i sit arbejde i projektet ville fraskrive sig retten til at opfordre de unge til selv at vælge præventionsform, herunder kondomer.
Dette kunne og ville FPAU ikke leve op til, eftersom ABC-strategien er en vigtig del af organisationens oplysning og rådgivning i hiv-forebyggelsesarbejdet. Resultatet var, at FPAU måtte stoppe samarbejdet, og projektet fortsætter med oplysningsaktiviteter uden at give adgang til kondomer eller oplysning om hvordan kondomerne bruges.
Om hiv/aids i Uganda
Siden begyndelsen af 1990erne er andelen af befolkningen i Uganda, der er smittet med hiv, dalet fra op mod 30 procent til 6 pct.. Uganda er dermed det eneste af de hårdt ramte afrikanske lande syd for Sahara, der har formået at knække smitte-kurven.
En stor del af forklaringen på den høje grad af succes er, at Uganda var blandt de afrikanske lande, hvor man først begyndte at tale åbent om hiv/aids. Præsident Museveni slog allerede tidligt i 1990erne fast, at kampagner for brug af kondomer blandt unge mennesker er en af hjørnestenene i bekæmpelsen af aids. Det er den strategi, der nu reelt er ved at blive ændret.
Som en del af det projekt, der skal forebygge hiv blandt udsatte og svært til-gængelige unge i Mbarara i Uganda, deltog Moses Tumusiime og Sylvia Margaret Namulema samt 4 andre ansatte og frivillige fra Family Planning Association of Uganda (FPAU) i et studiebesøg hos Sex & Samfund i starten af april. Under besøget fortalte de ved et velbesøgt fyraftensmøde om kondomkrisen i Uganda, seksualitet og religion og ung-til-ung-formidling, der skal føre til, at flere unge dyrker sikker sex.
Kilde: Nyhedsbrev fra Sex og Samfund, maj 2006.