Når man vil forebygge at børn dør af malaria, ligger det lige for at samarbejde med sundhedssystemet og sætte sving i distributionen af myggenet og medicin. Derimod virker det uværgeligt som en omvej at begynde at tale om korruptionsbekæmpelse, skriver Mellemfolkeligt Samvirke.
Ikke desto mindre er det præcis korruptionsbekæmpelse, som Mellemfolkeligt Samvirke i Uganda satser på for at hjælpe børn med at leve, i forbindelse med Danmarksindsamlingen 26. januar 2008.
Mens Danmark kan bryste sig af at være det mindst korruptions-tolerante land i verden ifølge anti-korruptionsorganisation Transparency Internationals liste fra 2007, så ligger Uganda som nr. 111.
Ugandas offentlige sundhedssystem er i princippet gratis. Det har det været siden 2001, og al lægebehandling og medicinudlevering skal foregå uden vederlag.
Men fordi sundhedssektoren, sammen med uddannelsessektoren, er den mest korrupte sektor i landet, så får almindelige mennesker reelt ikke de ydelser, som de ifølge loven er berettiget til.
Fattigdom og svindel med gratis medicin
31 pct. af Ugandas befolkning på 28,8 millioner mennesker lever under fattigdomsgrænsen på seks danske kr. om dagen.
Når sundhedsklinikkernes medicin-lagre er tomme, er det dem, som rammes hårdest. Det er også dem, det går ud over, når læger og sygeplejersker beder om penge for medicin og behandling, der burde være gratis.
Så er de nødt til at gå til private klinikker, som ofte sælger ud af den gratis medicin øremærket til offentligt brug.
Det er ikke unormalt, at læger, sygeplejersker eller andre ansatte i det offentlige sundhedssystemet har en privatklinik. Det er oveni købet lovligt.
Problemet er bare, at når den medicin, som burde kunne udleveres gratis fra en offentlig klinik, ikke er på lager, kan den ofte findes på en af de private klinikker.
Personalet og andre stjæler med andre ord medicinen med henblik på videresalg. Undersøgelser viser, at op til 70 pct. af medicinen forsvinder i det offentlige system pga. svindel og korruption.
Kampagne mod korruption
I Uganda samarbejder MS med civilsamfundsgrupper fra hele landet, der har specialiseret sig i anti-korruptionsarbejde, og som her i 2008 er gået sammen for at få sat en stopper for korruptionen i sundhedssystemet, særligt svindlen med medicin.
En del af den offensiv går ud på at oplyse 100.000 mennesker i Apac- og Teso-distrikterne i det nordlige og nordøstlige Uganda om deres ret til gratis, livsnødvendig medicin og uddanne et korps af 700 frivillige i sundhedslovgivning og korruptionsbekæmpelse, så de kan være med til at overvåge, at den offentlige medicin ikke sælges, og også indgå i en lobby-indsats for at få sat et “NOT FOR SALE”-mærkat på malaria-medicinen Coartem, så ingen kan være i tvivl om, at den er gratis.
Læs mere: www.ms.dk