Kulturelt fokus på Østafrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I 2007 sætter fagbevægelsens U-landssekretariat Fokus på Østafrika gennem en stribe faglige og kulturelle arrangementer, fremgår det af en pressemelding.

Når LO formand Hans Jensen fredag den 5. oktober i Råhuset på Vesterbro åbner udstillingen ”Vilje til forandring” samtidskunst fra Østafrika, giver han også startskuddet til Fokus på Østafrika kampagnens kulturelle arrangementer.

”Vilje til forandring”

Fattigdom, aids, krig og korruption. Det er de billeder af Afrika, som medierne normalt viser. Men Afrika er ikke kun problemer. Det er også kreativitet, dynamik, energi og vilje til forandring.

Det er netop denne side af Afrika, som dansk fagbevægelse sætter fokus på med udstillingen ”Vilje til forandring”. Her vises samtidskunst og fotografier fra Østafrika.

26 talentfulde kunstnere er med fra Uganda, Tanzania og Kenya. Motiverne er fra den østafrikanske hverdag. Malerierne er farveglade og udtryksfulde. Kunstnerne blander sig gerne i samfundsdebatten med forskellige kunstneriske udtryk.

De tager fat på emner som globalisering, miljø, feminisme og diskrimination i deres værker, som kan opleves på Onkel Dannys plads, Halmtorvet 13 D i perioden 6. – 12. oktober, og også på Kulturnatten. Efterfølgende vil udstillingen blive vist på en række store virksomheder og udstillingssteder over hele landet.

Samarbejde med skoler i København

I udstillingsperioden samarbejder U-landssekretariatet med skoler i København som en del af oplysningsarbejdet om det virke, som organisationen bedriver i Den 3. verden. Ønsket er at give eleverne indsigt i og forståelse for levevilkårene i Østafrika.

Vesterbro Ny skole bruger et besøg på udstillingen og oplægget fra den internationale gæst, rapperen Flavaboy, som en del af en temauger, hvor eleverne bl.a. skal inspireres til at udtrykke sig kunstnerisk.

”Fokus på Østafrika” er støttet af Danmarks Lærer forening, Dansk Metal, HK/Privat, CO-Industri, CKU og Danida.

Kunst som våben i kampen mod aids

En af de afrikanske gæster er dr. ph.d. og billedhugger Lilian Nabulime, som er i Danmark fra 4. oktober til 14. oktober.

Da Lilian Nabulime udstillede sine usædvanlige skulpturer i hjemlandet Uganda, havde det en fantastisk effekt. De små sæbeskulpturer viste sig at have en særlig virkning i kampen mod hiv/aids.

Hver dag dør 6.000 af sygdommen. Alligevel taler man helst ikke om den. Lilian Nabulime fik sine udstillingsgæster til at snakke. Nogle af skulpturerne, der var formet som kønsorganer, var fyldt med frø og skaller som skinnende ornament i den gennemsigtige sæbe. Andre var klare og rene.

De første repræsenterede de hiv-smittede, de andre symboliserede det raske menneske. Det virkede. Folk begyndte at tale mere åbent om den tabubelagte sygdom. Flere lod sig hiv-teste. Andre lod sig behandle. Folk begyndte at advare mod at blive hiv-smittet.

Lilian Nabulime er en kendt og respekteret udøvende kunstner og har 20 års erfaring med at udstille og forelæse.

Hun har for nylig afsluttet sit ph.d. – studium på Newcastle University. Titlen på hendes afhandling er ”Skulpturelle formers rolle som kommunikationsmiddel i forhold til kvinder, som lever med hiv/aids i Uganda, og deres liv og oplevelser”.

At emnet er bevidstgørelse i forhold til køn og aids er ingen tilfældighed. Lilian Nabulime plejede sin aids-syge mand, til han døde. Hun kender smerten og fordommene. Derfor bruger hun sin kunst som våben i kampen mod aids.

Lilian Nabulime deltager med sæbe og træskulpturer i udstillingen ”Vilje til forandring” og holder flere foredrag og debatarrangementer i Danmark. Besøget er støttet af U-landssekretariatet og Aids netværket i Danmark.

“My aim is not also to die here”

En anden afrikansk gæst er den kenyanske rapper Flavaboy, der er i Danmark fra 24. september til 14. oktober.

Flavaboy er en blandt mange ihærdige og talentfulde musikere, som forsøger at skabe sig en levevej ud af Nairobis ludfattige ghettomiljø gennem musikindustrien.

Han bruger det meste af sin tid på at overbevise promotorer og andre indflydelsesrige personer om sit værd. Flavaboy er konstant på jagt efter en ny mulighed for at optræde live og måske tjene til sit næste måltid.

Nairobis blomstrende musikscene har allerede fostret flere superstjerner og det har naturligt givet håb til mange som Flavaboy.

Flavaboy spiller flere koncerter i Danmark og deltager desuden som foredragsholder ved flere skolearrangementer i Århus og København. Under disse skolearrangementer fortæller Flavaboy om sit liv og hvordan det er at leve i fattigdom.

Filmen “Curtain Raising” handler om Flavaboys liv i Nairobi. Den bliver også vist for skoleklasserne, mens producent Andreas Johnsen fortæller om arbejdet i de afrikanske ghettoer.

Flavaboys besøg i Danmark er støttet af CKU (Center for Kultur og Udvikling).

På www.fokusoestafrika.dk kan man læse meget mere om kampagnen og om Flavaboys koncerter og foredrag og om Nabulimes udstilling og foredrag. Her kan man også se programmet for hele kampagnen.

Fokus på Østafrika
Udstillingen ”Vilje til forandring” og andre kulturelle aktiviteter.

Råhuset og forsamlingshuset
Onkel Dannys Plads
Halmtorvet 13 (D)
1700 København V

Yderligere oplysninger hos informationsmedarbejder Peter Rasmussen,
tlf. 21 80 42 10, e-mail: [email protected]