Fred i Uganda kræver massiv støtte. Danmark bør gå forrest, siger MS

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Våbenstilstanden mellem regeringen og oprørshæren, LRA, i Uganda er en kæmpe chance; men den skal følges op med massiv støtte udefra, og her bør Danmark gå forrest, skriver formanden for Mellemfolkeligt Samvirke, Søren Hougaard, i et indlæg på MS´s hjemmeside.

Våbenhvilen, som begge parter er enige om, træder i kraft tirsdag og kan blive første skridt til at afslutte en af de længste krige i Afrika. Den har stået på siden 1986 og kostet tusinder af civile livet og drevet knap 2 millioner på flugt.

I sit indlæg hilser Mellemfolkeligt Samvirkes formand Søren Hougaard aftalen velkommen:

– Der er kun tale om en våbenstilstand nu, men det er i sig selv et kæmpe fremskridt. Det er helt afgørende, at den mulighed udnyttes til at sikre tryghed for de tusinder af mennesker og hele det område af Uganda, som har lidt under konflikten i så mange år, siger Søren Hougaard blandt andet.

Han mener, at de fattige og uskyldige civile skal være de første til at nyde godt af freden og fortsætter:

– Derfor skal der tilbydes mest mulig støtte udefra til at sikre at processen kommer videre uafhængigt af den internationale straffedomstols holdning. Her bør Danmark gå i spidsen og tilbyde al den støtte vi kan, da vi allerede er stærkt engageret i både Uganda og Sudan, slutter Mellemfolkeligt Samvirkes formand Søren Hougaard.

Ifølge aftalen skal oprørerne i løbet af tre uger samle sig i lejre rundt omkring i landet, så deres aktiviteter kan blive overvåget. Alle kamphandlinger skal afsluttes. Derefter skal der ske demobilisering, afvæbning og integrering af tropperne i den ugandiske hær.

Læs hele indlægget her: www.ms.dk/sw45395.asp