Dansk bistand på 190 mio. til at styrke demokrati, retsvæsen og fred i Musevenis Uganda

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mandag (16 jan.) underskrev den danske ambassadør i Uganda, Stig Barlyng, en aftale, som betyder, at Danmark over 5 år bidrager med 190 mio. kr. til fremme af demokratisering i Uganda, sikring af fattiges retssikkerhed og opbygning af kapacitet til at håndtere og forebygge konflikter, skriver udenrigsministeriet fredag på sin hjemmeside.

Uganda går torsdag den 23. februar til de første demokratiske valg i mere end 35 år.

Siden uafhængigheden i 1962 har Uganda gennem et kvart århundrede været præget af vold, undertrykkelse og manglende demokrati. Idi Amin tog magten i 1971 og indledte et terrorregime.

I 1986 tog Ugandas nuværende præsident Museveni magten og en normalisering begyndte. 9 år senere fik Uganda en forfatning, der indførte det såkaldte ”partiløse demokrati” (Movement-systemet). I 2005 gennemførtes forfatningsændringen, der introducerede flerpartidemokrati. Ændringen betød samtiidg, at Museveni fik mulighed for at genopstille – igen.

Danmark har i godt 15 år støttet normaliseringen i Uganda, bl.a. med indsatser indenfor demokratisering, overholdelse af menneskerettigheder, udvikling af retsvæsnet og konfliktløsning.

Det er disse aktiviteter, der nu fortsættes og konsolideres. Støtten gives først og fremmest til udvikling af kapacitet, og kanaliseres både gennem regeringssystemer og netværk af frivillige organisationer.

Det har således vist sig, at decentraliseringen i Uganda, der har bragt væsentlige beslutninger tættere på befolkningen, fungerer bedst i de områder af landet, hvor private organisationer og foreninger hjælper folk med at formulere krav til myndighederne.

Programmet har 3 fokusområder:

1) støtte til demokratisering, civile og politiske rettigheder gennem støtte til Ugandas menneskeretskommission og civilsamfundsorganisationer;

2) forbedret adgang til retsvæsenet gennem støtte til domstolene og til retshjælp for fattige og

3) støtte til fredsopbygning og konfliktløsning hovedsageligt gennem civilsamfundet, herunder netværk af unge, kvinder og ældre, som er engageret i konfliktløsning.

Kilde: www.um.dk