Den biografaktuelle dokumentarfilm, “I Soldatens Fodspor”, er faldet i unåde hos Ugandas regering. Efter forsøg på at standse filmens tilblivelse afviser regeringen nu filmen og beskylder den for at være opspind, skriver filmens pressekoordinator Freddy Neumann (Neumann PR) i en rundsendelse mandag.
“I Soldatens Fodspor” får premiere i denne uge på den københavnske filmfestival CPH:DOX. Men allerede inden det københavnske biografpublikum får mulighed for at se filmen, har Ugandas ambassadør fremsendt en fax til filmens producent, Lise Lense-Møller, hvori han officielt afviser filmen og dens påstande på vegne af den ugandesiske regering, hedder det.
I filmen, der starter som en rystende personberetning, fortæller en herboende flygtning, Steven Ndugga, om sit liv som børnesoldat i Uganda, og om hvorledes han senere var tvunget til at tage flugten fra Uganda med sin familie.
Undervejs fanges hans kone af efterretningstjenesten, hun fængsles og tortureres til døde og samtidig mister han sin søn, fortæller Steven. Men under filmoptagelserne modtager han et anonymt tip, om at sønnen er fundet i live, og at han i en alder af bare 10 år er børnesoldat i en militærlejr i Uganda.
I et forsøg på at redde sønnen, rejser faderen ud for at skaffe ham i sikkerhed i Danmark. Men noget går galt, for Steven forsvinder og filmholdet mister forbindelsen til ham.
Men snart tager begivenhederne en ny og overraskende drejning. Uganda er storaftager af dansk udviklingsbistand og vil gerne bevare sit gode image. Pludselig ankommer Præsident Yoweri Musevenis personlige seniorrådgiver til Danmark. Han ønsker at standse filmens tilblivelse og retter forgæves henvendelse til filmens investorer, ledelsen i Det Danske Filminstitut og Danmarks Radio.
Trods regeringens forbehold får filmholdet tilladelse til at fortsætte afdækningen af Steven Nduggas historie mod at lade regeringens version af begivenhederne være en del af filmen.
Netop dette gør, at filmholdet får lejlighed til at møde og interviewe chefen for efterretningstjenesten, ministre og militærpersoner, men alligevel ender de i et indviklet politisk spil.
Filmen foregiver ikke at nå frem til den endelige sandhed, men afdækker i stedet på usædvanlig vis, hvor svært det kan være blot at søge sandheden.
– Ugandas ambassadør i Danmark, Mr. Omar M. Lubulwa, har meddelt, at Ugandas regering afviser flere af de dokumentariske scener, vi har optaget til filmen, som iscenesatte, og at de betragter filmen som opspind, siger filmens producent Lise Lense-Møller og uddyber:
– Men det kan jeg blankt afvise. I flere år har vi fulgt Steven Ndugga og forsøgt at finde rede i hans historie. Mange tråde har ført os til Uganda, hvor vi gentagne gange er blevet konfronteret med beretninger om og eksempler på, hvorledes folk chikaneres eller retsforfølges, hvis de er kritiske overfor systemet.
– Vi har også mødt børnesoldaterne og hørt deres rystende beretninger og alt dette er nu en del af filmen, som Ugandas regering tager afstand til, anfører hun.
– Vi har meddelt Ugandas ambassadør, at vi tager hans protest og afvisning til efterretning, men at den ikke giver os anledning til at stryge så meget som et komma i filmen, fortæller Lise Lense-Møller fra produktionsselskabet Magic Hour Films.
“I Soldatens Fodspor” er instrueret af Mette Zeruneith. Filmen er nomineret i kategorien Amnesty Award på dokumentarfestivalen CPH:DOX, hvor den er programsat 3 gange i løbet af festivalen.
Første gang bliver onsdag den 2. november kl. 19.15 i Cinemateket, hvor filmen danner baggrund for et debat arrangement om politiske flygninge, retssikkerhed og demokrati med forfatteren Knud Vilby, menneskeretsforskeren Birgit Lindsnæs og advokaten Bjørn Elmquist.
Kontaktperson: Pressekoordinator Freddy Neumann (Neumann PR), 3379 1289 / 2046 7846, e-mail: [email protected]