NY WWF-rapport: Jorden overudnyttes i alarmerende omfang

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I en ny udgave af WWF-rapporten Living Planet Report understreges det, at Jorden stadig overudnyttes i alarmerende grad. Living Planet Report 2004 viser, at menneskeheden samlet set lægger et pres på naturen, der er 20 procent større end naturens evne til at gendanne sig selv.

Presset på planetens ressourcer har betydelige konsekvenser for den biologiske mangfoldighed og menneskets muligheder for at sikre naturens ressourcer i fremtiden, fremgår det af en pressemeddelelse fra WWF Verdensnaturfonden i Danmark torsdag.

Rapportens Living Planet Index viser med en analyse af bestandsudviklingen for flere end 1.000 arter, at der synes at være en generel nedgang i verdens biologiske mangfoldighed på 40 procent fra 1970 til år 2000.

Værst går det ud over de arter, der er knyttet til ferskvand, men situationen er også alarmerende for arterne i verdens skove og have, specielt i troperne.

– Verdens regeringer har på adskillige FN-konferencer forpligtet sig til at opnå en klar reduktion af tabet af biologisk mangfoldighed inden 2010. Resultaterne i Living Planet Report understreger endnu en gang nødvendigheden af, at denne forpligtigelse tages alvorligt, siger generalsekretær Kim Carstensen fra WWF Verdensnaturfonden og lægger til:

– WWF opfordrer på det kraftigste regeringerne til hurtigt at gennemføre de konkrete mål de har sat sig, bl.a. om etablering af netværk af fredede naturområder.

En anden kedelig konklusion i rapporten er konsekvenserne af energiforbruget, der fortsat er domineret af fossile brændstoffer som kul, olie og gas.

Ifølge rapporten er vort økologiske fodaftryk på dette område steget med 700 procent inden for de sidste 40 år. Menneskehedens enorme forbrug af de fossile brændstoffer resulterer i en af vor tids største trusler mod – menneskeheden, nemlig klimaforandringer.

– For at begrænse denne trussel er det fuldkommen afgørende at skifte de fossile brændstoffer ud med vedvarende energikilder og indføre energieffektive teknologier og transportsystemer, anfører Kim Carstensen og uddyber:

– Kyoto-protokollen er et af redskaberne i denne sammenhæng, men landenes regeringer, industri og befolkninger bør allerede nu begynde at tage de yderligere skridt, der er nødvendige.

Rapporten viser, at udnyttelsen af planetens ressourcer, særligt i de vestlige lande er så ubæredygtig, at der bør gøres noget ved det her og nu, hvis ikke problemet bare skal vokse.

– Bæredygtigt forbrug og høj livskvalitet kan sagtens hænge sammen, påpeger Kim Carstensen og konkluderer: – Men vi er nødt til i højere grad at skabe denne sammenhæng ved at begrænse tabet af naturressourcer og genoprette ubalancen imellem forbruget i industrilandene og u-landene”.

For yderligere information

Ida Thuesen mobil: 20 33 78 62, e-mail [email protected] mailto:[email protected]

Living Planet Report kan downloades på www.panda.org/livingplanet http://www.wwf.dk/object.php?obj=28003