Selv om udslippet af drivhusgasser stiger hurtigere, end selv de mest pessimistiske beregninger fra FNs klimapanel viser, lykkedes det ikke verdens lande at aftale nye mål for indsatsen mod den globale opvarmning, skriver WWF Verdensnaturfondens danske afdeling i en presseudtalelse lørdag.
– Det er skandaløst, at USA satte så store fingeraftryk på mødet og udvandede det endelige slutdokument, der reelt er uden retning og ambitioner. U-landenes konstruktive og dialogsøgende indsats blev dermed ikke belønnet, siger John Nordbo, WWF Verdensnaturfondens klimamedarbejder.
Slutdokumentet fra Bali, der skal fungere som en køreplan frem mod klimatopmødet i København i december 2009, blev alvorligt svækket af USA, der fik udvandet eller helt fjernet vigtige formuleringer.
Derfor indeholder dokumentet ikke specifikke mål for, hvor meget de rige lande skal reducere deres udslip med frem mod 2020. Dermed er der lagt store sten i vejen for en ambitiøs klimaaftale i København om 2 år, hedder det.
EU formåede ikke at sætte hårdt mod hårdt i forhold til USA eller at honorere den åbenhed og konstruktive dialog, u-landene gik ind i forhandlingerne med. Dermed forfejlede EU en vigtig opgave, nemlig at udbygge u-landenes tillid til de rige lande i klimaforhandlingerne.
– USA tromlede alle ambitioner ned og trak bevidst mødet i den forkerte retning, og EU lod dem gøre det et langt stykke hen ad vejen. Det skader klimaet, for USA får frit spil, når EU er svage i koderne, siger John Nordbo.
Der er nu brug for et kursskifte i den europæiske klimapolitik. Frem mod topmødet i København skal EU samle de lande i verden, der har reelle ambitioner og intentioner om at reducere udslippet af drivhusgasser, mener Verdensnaturfonden.
Det er også vigtigt, at EU skifter kurs i forhold til u-landene og opbygger et reelt samarbejde, hvor u-landene får hjælp til at tilpasse sig klimaforandringerne og får overført den nødvendige miljøteknologi, så de også bliver i stand til at påtage sig forpligtelser.
U-landenes indsats var meget positiv, inklusiv nogle af de store voksende økonomier som f.eks. Kina og Brasilien, der bidrog med fleksible og konstruktive forslag under forhandlingerne. Desværre fik hverken de eller klimaet det maksimale ud af den indsats, hedder det konkluderende.
Yderligere oplysninger hos kommunikationsmedarbejder Nette Kirkegaard på mobil: 29 80 18 08