Verdensnaturfonden: Beskyt naturen og hjælp de fattige

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Pandaer, gorillaer og tigre er ikke de eneste, der får det bedre af god naturbeskyttelse. En ny WWF-rapport viser, at der også er en hjælpende hånd på vej til verdens fattigste, skriver WWF Verdensnaturfondens danske afdeling i en pressemelding mandag..

Med 6 eksempler fra WWF-projekter over hele verden viser rapporten, at naturbeskyttelse er med til at begrænse fattigdom og sult. Også bæredygtig udvikling og kampen for mere fair vilkår har bedre vilkår i landområder i Nepal, Uganda, Indien, Namibia, Costa Rica og Kina.

Casestudierne viser, at bedre beskyttelse af naturen kan give gevinst hos de fattige, der lever af og omkring de 6 områder. Højere indkomst, men også bedre adgang til rent drikkevand, bedre sundhedsforhold, uddannelse og bedre rettigheder for kvinder er nogle af de positive effekter.

I rapporten ses det, at projekter med økoturisme kan give et økonomisk løft hos lokalbefolkningen. Projekter, hvor arter som havskildpadder, pandaer eller bjerggorillaer kan ses i området, er en stigende succes.

I Tortuguero i Costa Rica er levende skildpadder et syn for turister, der giver flere penge i kassen end salg af kødet og æggene. Derfor har lokalbefolkningen støttet op om at skabe bedre naturbeskyttelse for at fremme økoturisme. Resultatet er, at både antallet af skildpadder og turister i området er steget år for år i de seneste 30 år.

Rapporten viser også, at 60 procent af de lokale beboere ved Bwindi Nationalpark i Uganda føler, at de får lokale sociale og økonomiske fordele af skovene. Nationalparken er med til at beskytte den truede bjerggorilla.

I Kina er ulovlig fældning og handel af skovene byttet ud med, at de lokale i stedet finder alternative indtægtskilder som landbrug og dyreopdræt i området. Også i Nambia har et projekt betydet, at der nu er en tæt sammenhæng mellem bedre naturbeskyttelse, flere dyr, udvikling af økoturisme og bedre indtjening.

Mandag indledes konferencen for Biodiversitetskonventionen (CDB COP 8) i Curitiba i Brasilien. På mødet, der slutter d. 31. marts, håber WWF, at arbejdet med lokal udvikling, fattigdom og naturbeskyttelse bliver knyttet tættere sammen.

– Jeg håber, at naturbeskyttelse og bedre vilkår for verdens bliver koblet bedre sammen fremover, og det vil være dumt at lade være, siger medarbejder i WWF Danmark, Jacob Andersen, og uddyber:

– Det er ulogisk, hvis vi bruger milliarder af kroner på at begrænse fattigdom og skabe bæredygtig økonomisk udvikling, hvis vi ikke samtidig ser på linket mellem bæredygtig udvikling, et sundt miljø og god naturbeskyttelse.

Rapporten “Species and People: Linked Futures” kan downloades fra www.wwf.dk

For mere information:
Lise Hein, kommunikationsmedarbejder: 35 24 78 53, mobil: 25 31 04 55

Fakta:
Undersøgelsen viser, at WWFs naturbeskyttelsesprojekter lever op til 4 af FNs 8 globale udviklingsmål:

mål 1: Bekæmpe fattigdom og sult
mål 3: Fremme ligestilling og kvinders rettigheder
mål 7: Sikre miljøvenlig og bæredygtig udvikling
mål 8: Opbygge et globalt partnerskab for udvikling

FN har tidligere peget på, at det er vanskeligt at nå FNs udviklingsmål, hvis man ikke er med til at sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling.

De udvalgte case-studier foregår i Nepal, Namibia, Uganda, Kina, Indien og Costa Rica